Інформація на етикетці повинна допомагати споживачеві зробити вибір, а не вводити його в оману. На жаль, це не завжди так. В даному тестуванні сардин ще один приклад дивного маркування щодо кількості риби в банці.
ЗМІСТ: У тестуванні 5 марок рибних консервів сардин) *:
- Вигода
- Море
- Премія
- Екватор
- Varto
*) Розставлені за алфавітом
Для виготовлення консервів "Сардини натуральні з додаванням олії" можна використовувати не тільки безпосередньо сардину, а й сардинеллу, і сардінопс. Ці три риби з одного сімейства оселедцевих і не особливо відрізняються. Сировина для виробництва консервів може бути як свіжою, так і замороженою.
Помиту свіжу або розморожену рибу розбирають на шматочки, укладають в банки, додають необхідні інгредієнти (масло, сіль, спеції). Воду для натуральних консервів не додають, вона готується так би мовити "у власному соку". Після закладки сировини банки закочують і відправляють на стерилізацію, завдяки якій консерви зберігаються так довго - 3 роки. Далі охолодження і наклеювання етикеток.
У рибних консервів є багато переваг:Вони довго зберігаються (близько 3 років), не вимагають особливих умов зберігання (холодильник, морозильна камера);
відмінно транспортуються, не б'ються;
їх дуже зручно брати з собою в екстремальні умови, походи, наприклад;
готові до вживання;
не містять неїстівних частин, мають високу харчову цінність;
як і інші продукти з риб містять багато білка, корисний жир, мінерали.
ТЕСТУВАННЯ
У тестуванні взяли участь 5 марок рибних консервів "Сардина натуральна з додаванням олії". Це марки "Море", "Екватор", "Вигода", "Премія" і Varto. Всі вони виготовлені в Україні. Все - за галузевим стандартом ДСТУ 15-70-2001. У продукції уважно вивчили маркування, оглянули упаковку. Всі консерви перевірили в лабораторії, а також оцінили за смаком.
Маркування та упаковка
Упаковка у протестованих консервів була однакова, типова жерстяна банка. Єдиний нюанс, на який варто звертати увагу при покупці - це вага. На вигляд однакові банки зустрічаються масою по 240г, а також по 230г.
Ці консерви виявилися саме тим продуктом, до якого по маркуванню є багато питань, пов'язаних з своєрідним трактуванням або написанням нормативної вимоги.
По маркуванню зауваження були до одного з пунктів, а саме - кількості риби (основного продукту) в банці. Це дуже цікавий для споживача показник. Адже відкриваючи баночку, він хоче там побачити багато риби, і до покупки в магазині прочитати інформацію про процентний вміст риби і рідини (заливки) на етикетці може не дійти.

У цьому сенсі всі нормативні документи виявилися не на боці споживача. Наприклад, галузевий стандарт ГСТУ 15-70-2001, за яким виготовляють консерви -дозволяє виробнику маніпулювати споживачем, як йому закортить, адже стандартом не встановлено норм кількості риби в готових консервах, ні в процентах, ні в співвідношенні риби та іншого.
Технічний регламент щодо маркування продуктів харчування має своєрідне формулювання. Документ вимагає від виробника вказувати кількість інгредієнтів, які були використані при виробництві (приготуванні) продукту. Тобто початкова рецептура, а не % в готовому продукті. На це орієнтуються деяких виробники, вони вказують, що закладають в банки (до стерилізації) близько 96% риби. Решта займає сіль, спеції і масло. Але в процесі термічної обробки відбувається перерозподіл вологи, риба її "віддає" через що сильно змінюється співвідношення частин в готовому продукті. Фактично споживач ніяк не отримає 96% риби в банку, яку відкриє.
Причому, як нам здається, автори техрегламенту все ж мали на увазі кількість риби в готовому продукті, а не в техпроцесі, бо навіщо споживачеві знати скільки ви використовували риби в процесі виготовлення, якщо в кінці кінців, він у відкритій банці бачить зовсім іншу кількість? Але виробники вирішили трактувати фразу саме так, як їм зручно.
На наш погляд, такий підхід до маркування сильно вводить споживача в оману. Логічніше і корисніше було б вказувати кількість риби в готовому продукті, наприклад "не менше 60%". Тому ми вирішили за таке маркування трохи знизити оцінки (по цьому пункту) у "Екватор", Varto і "Премія". Двом маркам сардин, виробники яких взагалі не вказали кількість риби в складі ні в якому вигляді ( "Вигода" і "Море") оцінки по маркуванню знизили до "погано", що спричинило зниження загальних оцінок на бал.
Лабораторні дослідження
На цьому етапі рибні консерви досліджували за двома показниками. Один з них - це безпека продукції. Для цього перевірили в сардинах кількість гістаміну. При використанні несвіжого сировини або який довго зберігався, гістаміну буде багато. Норма становить не більше 100мг / кг. В жодному з 5 протестованих зразків по цій речовині перевищень не було навіть близько. У консервах зафіксували вміст гістаміну від 22,2мг / кг до 59,05мг / кг.
Другий напрямок - це перевірка маси, причому як загальної маси нетто, так і самої риби. Тобто співвідношення риби і рідини всередині кожної баночки. Всі виробники заявили на етикетках допустиме відхилення по загальній масі нетто в 4% і з урахуванням похибки методу в нього "вклалися", недоваження по загальній масі виявлений не був.
Що ж стосується самої риби всередині баночок, то найбільше 80,8% її було в консервах "Море", найменше 53,1% в консервах "Екватор". Ось ці цифри хоче бачити споживач на етикетці, а не рецепт продукту до обробок, які сильно його змінюють.
Органолептична оцінка
Правильні рибні консерви повинні мати правильну консистенцію, запах і смак. Це і оцінювали в ході анонімної дегустації, коли пробандам пропонували спробувати сардини під номерами без оголошення торгових марок. Що значить правильна? М'ясо риби в консервах має бути соковите або сухувате, кісточки м'які, вони повинні легко роздавлюватися або розжовуватися. Правильний смак і запах - це приємні, характерні, без сторонніх присмаків і запахів. Рибні консерви не повинні бути занадто солоними або занадто пряними, коли запах і присмак спецій настільки сильний, що перебиває рибу. Легкий присмак гіркоти допускається, але тільки легкий.
Далі мовою оригіналу: Цена и качество |
использование Знака Качества на товарах... | По цене уж очень выделяется продукция "Вигода": 100г обойдется всего в 7,39грн, тогда как стоимость остальных за 100г – от 9,39грн до 11,35грн. Как оказалось по результатам тестирования, более высокая цена оправдана высоким качеством. Из пятерки протестированных сардин "Премія" и Varto наиболее дорогие, но именно они получили общие оценки "отлично".Оценка "хорошо" у сардины "Екватор".Общая оценка "удовлетворительно у продукции "Вигода", а "плохо" – у "Море". |
Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест рыбных консервов - сардины, март-апрель 2018 г. |
|  |  |  |  |  |
Марка)1 | Премія | Varto | Екватор | Вигода | Море |
Наименование (данные маркировки) | сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла | сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла | сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла | сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла | сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла |
Производитель(данные маркировки) | Для продажи в сети "Сильпо", "Фора", "Фоззи" на ООО "Буский консервный завод"/ г.Буск, Львовская обл., Украина | по заказу ООО "Омега" на ООО "Рыбоконсервный завод "Экватор"/ г.Харьков, Украина | ООО "Рыбоконсервный завод "Экватор"/ г.Харьков, Украина | по заказу ООО "Омега" на ООО "Николаеврыбпром"/ г.Новая Одесса, Николаевская обл., Украина | ООО "РКЗ "Южный"/ г.Николаев, Украина |
Масса, г/Цена, грн)2 | 240/ 27,24 | 240/ 26,99 | 240/ 22,54 | 230/ 16,99 | 230/ 24,71 |
Цена 100 г, грн)2 | 11,35 | 11,25 | 9,39 | 7,39 | 10,74 |
Белки/ жиры, г в 100г(данные маркировки) | 19/ 16 | 19/ 16 | 19/ 16 | 19/ 16 | 19/ 16 |
Энергетическая ценность, ккал в 100г(данные маркировки) | 220 | 220 | 220 | 220 | 220 |
Срок/ условия хранения(данные маркировки) | 36 месяцев/ при 0…200С | 3 года/ при 0…200С | 3 года/ при 0…200С | 36 месяцев/ при 0…200С | 36 месяцев/ при 0…200С |
Состав(данные маркировки) | рыба (сардина или сардинелла) 95,7%, масло подсолнечное 2%, соль, перец душистый и черный горошек | рыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистого | рыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистого | рыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, перец душистый горошек | рыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, пряности |
Нормативный документ(данные маркировки) | ГСТУ 15-70-2001 | ГСТУ 15-70-2001 | ГСТУ 15-70-2001 | ГСТУ 15-70-2001 | ГСТУ 15-70-2001 |
Общая оценка (100%) | отлично | отлично | хорошо | удовл. | плохо |
Маркировка (10%) | удовл. | удовл. | удовл. | плохо )* | плохо )* |
Упаковка (10%) | отлично | отлично | отлично | отлично | отлично |
Органолептика (80%) | отлично | отлично | хорошо | хорошо | удовл. |
Консистенция | отлично | отлично | отлично | хорошо | хорошо |
сочная | сочная | сочная | чуть суховатая, косточки мягкие | в меру сочная |
Запах | отлично | отлично | хорошо | хорошо | хорошо |
приятный, ярко выраженный | приятный, ярко выраженный | пряный, душистый горошек перебивает рыбу | характерный, с легкой кислинкой | рыбный, похож на селедку |
Вкус | отлично | отлично | хорошо | хорошо | удовл. |
сбалансированный | сбалансированный | вкус специй перебивает вкус рыбы | не ярко выраженный, мало специй | вкус не выражен |
Физико-химические показатели | в норме | в норме | в норме | в норме | в норме |
Масса нетто, г
заявлено /фактич. | 240-4%/ 232,74 | 240-4%/ 234,59 | 240-4%/ 240,27 | 230-4%/ 228,34 | 230-4%/ 241,74 |
Масса основного продукта, г / % | 154,08/ 66,2% | 127,21/ 54,2% | 127,58/ 53,1% | 136,12/ 59,6% | 195,27/ 80,8% |
Количество рыбы, %
заявлено /фактич. | 95,7 / 66,2 | 96/ 54,2 | 96/ 53,1 | не заявлено)* / 59,6 | не заявлено)* / 80,8 |
Гистамин, не более 100мг/кг | 27,3 | 32,4 | 59,05 | 42,75 | 22,2 |
Шкала оценок | Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта. |
отлично | 1) - марки расставлены по оценкам по убыванию, при совпадении оценок - по алфавиту |
хорошо | 2) - цены указаны на момент закупки образцов, март 2018 г. Цена может отличаться в зависимости от вида и массы упаковки, а также от магазина |
удовлетворительно | |
плохо | |
очень плохо | )* - привело к снижению оценки |