Французький дієтолог Анрі Шено розповідає про те, як правильно харчуватись.
У клініці відомого гуру детоксу (дієта, спрямована на виведення з організму шлаків і токсинів, а отже і лишніх кілограмів), яка знаходиться в Мерано, свого часу побували ледь не всі члени клану Фенді, принцеса Монако, емір Катару, Лучіано Паваротті та й узагалі – значна частина світової бізнес-еліти. Анрі Шено є автором власного методу генетичної типології людей за станом шкіри та науки біонтології, що вивчає психофізичні фактори старіння.Нам варто щось замовити.Ми снідаємо? – Анрі із сумнівом позирає на годинник. – Тоді все просто. Фрукти і зелений чай.І все?Зранку організм налаштований на виведення токсинів, і не потрібно перевантажувати його їжею, яка вимагає тривалого засвоєння. Процес засвоєння – це інша фаза, вона настає після 12 години дня.А як загалом який має вигляд Ваш розклад харчування?О шостій ранку я снідаю фруктами, о першій – обідаю, а о восьмій – вечеряю. А об 11 ранку і о 5-ій вечора з’їдаю ще кілька фруктів.Невже фрукти надають Вам, дорослому чоловікові, достатньо енергії для того, щоб працювати цілий день?А що ви називаєте енергією?Сили, необхідні для роботи, наприклад.Ось гляньте. Людина завжди живе з температурою 37 градусів. І найважливіше – підтримувати цей енергетичний рівень. Прийом їжі – це те, що повинно сприяти виділенню енергії. Але переїдання призводить до протилежного результату – до її різкого зниження.Гаразд, давайте розглянемо на конкретному прикладі. Я, скажімо, працюю переважно розумово, цілий день сиджу на одному місці. Що б Ви порекомендували мені замовити на сніданок?Фрукти і зелений чай – незворушно знизує плечима пан Шено.Це що, універсальний рецепт?Авжеж. Хоча, зараз уже майже полудень. Можна з’їсти щось більш суттєве. Що Ви, зазвичай, їсте на сніданок?Залежно від пори року. Влітку часто п’ю просто каву з молоком.З молоком?! Не до столу, звісно, сказано, але Ви знаєте, що знаходять у шлунку під час розтину?Неперетравлену каву з молоком! Це два абсолютно несумісні продукти. Кава й без того зовсім не корисна, але якщо вже пити – то тільки еспресо, а краще – рістрето. І тільки після прийому їжі.А американо?Ні. Це американський декаданс. Кава повинна бути міцною. І її має бути мало.Добре. Візьмемо еспресо. А що поїсти? Можливо, кашу?Злаки на сніданок – така собі ідея. Їх краще вживати на обід. А взагалі – правильне харчування слід починати звикаючи до повільних вуглеводів. Ви любите шинку? Тоді візьміть млинці з сиром, яйцями та шинкою. Тільки попросіть, щоб зробили без сиру. І сезонний салат з фруктів. У них немає сьомги? Тоді я теж візьму фруктовий салат і млинці з сьомгою та шпинатом. Хоча поєднання доволі дивне.Салат з сезонних фруктів залишився лише один. Доктор Шено люб’язно ним поступається і замовляє собі яблучний фреш. Офіціант ввічливо запитує, в якій послідовності подавати страви та напої, і йде. Про фреш він, щоправда, забуде, але на щастя, ми про нього забудемо теж.А як щодо йогуртів?Тут треба бути обережним, адже не всі добре переносять лактозу. Звичайно, це питання індивідуальне, ну і в кожного своя особиста непереносимість конкретних продуктів, але в сучасному світі у більшості людей спостерігається саме непереносимість лактози.Але чому? Адже молоко – це найприродніший з усіх продуктів.По-перше, це не зовсім так. Сьогодні багато жінок, принаймні в Європі, не годують немовлят груддю, через те що працюють. І, загалом, тут немає ніякої трагедії – дитині потрібно всього три місяці для того, щоб сформувати власний імунітет. І тільки в цей період життя молоко є незамінним елементом. Дорослій людині воно не потрібне. Навіть навпаки, воно абсолютно не є корисним. Особливо, для зубів.Тобто від йогуртів теж варто відмовитися?Можна обирати йогурти, в складі яких немає лактози.А щодо випічки?Дайте мені папірець. От дивіться. Є постійний рівень цукру в крові. Ось я з’їв тістечко, і рівень цукру в мене різко підскочив. А потім швидко впав. І так увесь день. Вже через місяць такого життя в мене з’являться відхилення, і це лише питання часу, коли вони стануть необоротними.Найголовніше – це розуміти, що тістечок, кока-коли та інших швидких вуглеводів потребує мозок, а не шлунок. Так, організму необхідно споживати солодке, але це зовсім не означає, що йдеться про кока-колу чи круасани. Просто треба навчити свій мозок надсилати правильні сигнали і правильно на них реагувати.І як цього досягти? Сила думки і автотренінг?Усвідомлення, безперечно, необхідне, але найголовніше – старанно пережовувати. Якщо Ви не жуєте – мозок не має достатньо часу і можливостей для ідентифікації того, що саме Ви їсте.Технічно все зрозуміло. Але як примусити себе змінити звичку? Ви ж знаєте, що це надзвичайно важко.Я знаю, що для того, аби змінити звичку, потрібно просто мати на меті її змінити. До речі, для вас це досить актуально. Ви – червоний тип. Відповідно, Ваша слабка зона – товстий кишечник. Якщо не будете старанно пережовувати їжу - почнете пухнути.А як ви зрозуміли, що я – червоний тип?Я 41 рік дивлюсь на людей, чого ж ви очікували?
Відповідно до типології Анрі Шено, в основі якої – китайська медична теорія 5-ти елементів, люди поділяються на п’ять типів:
- Зелені (елемент – дерево; пора року – весна; емоція – гнів; проблемні зони – нирки та печінка).
- Червоні (елемент – вогонь; пора року – літо; емоція – радість; проблемні зони – серце і товстий кишечник).
- Жовті (елемент – земля; пора року – кінець літа; емоція – розмірковування; проблемні зони – травлення, нервова система, імунітет).
- Білі (елемент – метал; пора року – осінь; емоція – сум; проблемні зони – кишечник, лімфатична система).
- Сірі (елемент – вода; пора року – зима; емоція – страх; проблемні зони – нирки, кісткова тканина).