Photo:institutbpg.rs

Які макарони смакуватимуть українцям (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Американські санкції тільки починають тривожити росіян. А в українців санкції інакші – моральні, починаючи з березня 2014. Питання купувати чи не купувати російське відпало само собою,але тепер перед нами...

Американські санкції тільки починають тривожити росіян. А в українців санкції інакші – моральні, починаючи з березня 2014. Питання купувати чи не купувати російське відпало само собою,але тепер перед нами постав вибір: що ж вибрати – прославлене європейське чи ж підтримати власного виробника. Саме тому журналісти «Електронної книги скарг України» вирішили допомогти розібратися у цьому питанні.

Ніхто не міг подумати у 18 столітті, коли макарони вперше з’явились на слов’янських землях, що через 300 років вони матимуть різноманітну форму, довжину, що матимуть смак моркви чи зародків пшениці.

У вітчизняні голови в’ївся стереотип – якщо європейське, не важливо що, значить – хороше. Проте, тільки-но макарони підбираються до нашого кордону – все менше вимог до якості експортованого товару висувається до них. В деяких європейських країнах існує закон, що паста має бути виготовлена тільки з твердих сортів пшениці (групи А) і води. При експорті ця норма відпадає, чим і користуються європейські виробники. Заміна якісного, значить дорожчого борошна на більш дешеве – ось один з секретів збагачення. Формула досить проста. Аби ж тільки не страждали здоров’я й гаманці наших громадян!

Але як же ж звичайному українцю перевірити якість цього популярного продукту? Не потрібно мати вищу освіту і спеціальних інструментів – народні умільці вже потурбувалися про тести, саме за допомогою них ми і вирішили дізнатися, чий товар вартий українського споживача.

ЩО ПЕРЕВІРЯЄМО:

makaony2

1.-«Хуторок», Україна  – 8грн.

2.-«Чумак», Україна-12 грн.

3.-«Макфа», Росія-12 грн.

4-«Barilla»,Італія-25 грн

5-«La’pasta»,Україна-12 грн

(ціни наведені  за 400-500 г.)

За словами продавців зі столичних супермаркетів, саме ці вироби користуються найбільшою популярністю. Середньостатистичний покупець  найчастіше звертає увагу  на ціну й з недавніх пір на країну виробника. Купувати українське стало не тількиморальним принципом,а й модою.

Кількість макарон, яку ми намагалися зламати.

Кількість макарон, яку ми намагалися зламати.

Нашою ж метою є дослідження якості,тож  кожен зразок ми  піддаємо народному визначенню – чим важче спагеті ламаються, тим краще борошно використовується. Для чистоти експерименту з кожної упаковки ми брали (на око-ред.) по 50-70 макаронин.

Важко було зламати макарони двох виробників «Barilla» і «Макфа», що, скоріш за все свідчить про їхню відмінну якість в плані борошна. Українські ж втратили форму від елементарних зусиль.

 ВЛАСНЕ ПРИГОТУВАННЯ.

«Barilla» за смаком  найбільше схожі на справжню пасту. Не розварені, в міру тверді, з приємним присмаком. Просто смачні. Дуже смачні.

«Чумак» і «Хуторок» – також можуть зробити вечерю приємною. Хоча за структурою більше схожі  на вермішель швидкого приготування.

«La’pasta» й «Макфа» не справили  абсолютно ніякого враження. В першому випадку-тісто, яке розлізлося,і невідомо чому і для чого опинилося в образі макаронів. Після другого залишився гумовий післясмак.

В результаті європейська якість ТМ ««Barilla» не залишила сумнів. Проте український виробник більш доступний, і за смаковими якостями небагато в чому уступає іноземному.

В порівнянні із продуктами, які швидко псуються, на макарони нарікань не так багато. Зазвичай це скарги на те, що паста  злипається чи розварюється.  Причиною є знову ж таки якість муки – вона має бути з твердих сортів пшениці. Чим більше домішують другосортного борошна, то м’якішими відповідно вони стають.

ЯК ВИБРАТИ ЯКІСНІ МАКАРОНИ, ПОРАДИ:

1. Згідно з ДСТУ 7043:2009, до складу макаронів входять борошно різних сортів, вода питна, яєчна маса, сухі вершки,томатні продукти й молоко.

Використання яйця робить макарони міцнішими,не потребуючи при цьому дорогого дуруму. Тож дешеве борошно + яєчко = майже європейська паста.

2. Борошно можу бути:

-групи А (тверді сорти пшениці, або дурум) ;

-групи Б (борошно м’якої склоподібної пшениці);

-групи В (будь-якого пшеничного борошна).

Справжні спагеті можуть бути виготовлені тільки(!) з твердих сортів пшениці.

3. Згідно із національним стандартом, під час виробництва макаронів недопустимим є використання генномодифікованої продукції, штучних та синтетичних  барвників та хімічних консервантів. Саме  на ці показники звертають увагу під час контролю імпортної продукції. Про групу борошна нічого не говориться.

4.Макарони повинні мати гладку поверхню, жовтувате  забарвлення .В   упаковці не має бути  борошна  й крихт

5.Читайте інструкцію: справжні спагеті рекомендують варити 8-10 хвилин,якщо на пачці написано менше – задумайтесь! Якісні макарони повинні готуватись довше, ніж 8 хвилин.

6. Якщо під час готування макарони втратили колір і вода помутніла – перед вами неякісний продукт.

Чи варто купувати дорогі макарони? За бажанням. Основне, щоб вони були виготовлені із твердих сортів пшениці. Але зазвичай  вищу ціну ми платимо за упаковку і бренд.

Хороша паста  багата  мінеральними речовинами і протеїнами. Також володіє  низьким глікемічним індексом.  Останній показник дуже важливий для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Страви, приготовлені з якісних макаронів, здатні задовольнити добову потребу організму дорослого в білку на 30-35%.

Проте, якими б ідеальними не здавались поради, на око точно визначити якість макаронів майже не можливо. Потрібно їх правильно зварити , покуштувати й зробити для себе висновки.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах