organik-eko-food-eda-zdorovie-shop-magazin-ovochi.jpg

Українські овочі та фрукти цьогоріч безпечніші, ніж в 2016 – дослідження

Хто перевищив норму та правила поводження із сезонними овочами та фруктами

Журналісти “Електронної книги скарг України” підготували статтю на основі проведених овочевих експертиз від Центру експертиз “Тест” і зрозуміли, що овочі та фрукти цьогоріч безпечніші, ніж у 2016. Можна їсти. Але, не варто забувати і про правила поводження із сезонними овочами!

Ранні овочі та фрукти, зелень, а також перші кавуни з динями виглядають дуже апетитно і так і зазивають себе побалувати чимось смачним. Але, ні для кого не секрет, що саме перші овочі можуть містити багато нітратів. Дослідження 2016 року тільки підтвердило ці побоювання: в огірках, причому як з базару, так і з магазину, було зафіксовано перевищення норм з вмісту нітратів. Проте перевірена капуста і редис були безпечними.

В дослідженні брали участь 15 позицій овочів та зелені:

1. Капуста Брокколі
2. Капуста Пекінська
3. Огірки (базарні)
4. Огірки (магазинні)
5. Помідори (базарні)
6. Помідори (магазинні)
7. Редис
8. Рукола
9. Салат Айсберг
10. Шпинат
11. Шпинат
12. Кавун (базарний)
13. Кавун (магазинний)
14. Диня (базарна)
15. Диня (магазинна)

У 2017 році (у різні періоди) було проведено два дослідження. Перше було присвячене раннім овочам, друге – баштанним культурам: диням та кавунам.

Взагалі кавуни і дині теж відносять до овочів (гарбузовим овочам), але щоб не плутатися в даному матеріалі ми їх виділили в окрему групу.

В цілому узагальнена класифікація овочів має наступний вигляд: бульбоплоди (картопля, топінамбур, батат) коренеплоди (буряк, морква, ріпа, бруква, редиска, редька, петрушка, селера, пастернак) кореневищні (хрін) капустяні (капуста білокачанна, червонокачанна, брюссельська, савойська, брокколі, цвітна, кольрабі) листкові (салат, шпинат, щавель) пряні (кріп, меліса, базилік, естрагон, петрушка листова, майоран, м’ята, чебрець) цибулинні (цибуля, часник) томатні (помідор, перець, баклажан) гарбузове (гарбуз, кабачок, патисон, огірок, кавун, диня) бобові (горох, квасоля, боби) злакові (цукрова кукурудза) десертні (спаржа, артишок, ревінь)

Перевірка овочів

Повернемося до перевірок на предмет нітратів. У першій частині були перевірені огірки і помідори (з базару і магазину), два види шпинату, редис, салат айсберг, рукола, а також дві капусти – пекінська і брокколі. Всього 11 зразків.

Відносно нітратів найголовніше розуміти, що для різних овочів і плодів норми абсолютно різні.

Це пов’язано з тим, що одні рослини схильні накопичувати більше нітратів, інші – менше. І це при абсолютно однакових умовах вирощування. Менш схильні до накопичення нітратів томати, баклажани, цибуля в голівках. Навпаки, “люблять збирати” нітрати листові овочі – салати, шпинат, капуста, а також зелень (петрушка, кріп), редис.

Також, важливо, що для багатьох овочів встановлені різні норми в залежності від сезону вирощування, тобто для захищеного та відкритого грунту. Для тепличних овочів норма по нітратах вище, тобто їх допускається більше. Це ще раз підтверджує головне “антинітратне” правило: краще їсти овочі в сезон, які йдуть з городів, а не з теплиць.

Якщо подивитися на норми за вмістом нітратів, затверджені МОЗ, то рекордсменом буде рукола – в ній допускається 6000 і 7000мг/кг нітратів в залежності від сезону вирощування.

Найнижчі цифри нітратів в нормах наведені для яблук, груш, винограду і кавунів – не більше 60 мг/кг. З урахуванням таких дуже і дуже різних норм всі 11 перевірених овочів виявилися безпечними щодо нітратів, жоден з них не перевищив свою норму (результати в таблиці в кінці матеріалу).

Перевірка кавунів та динь

У другій частині дослідження на вміст нітратів було перевірено кавуни і дині, як з базару, так і з магазину, всього 4 зразка.

У кавунах допускається не більше 60мг/кг нітратів і обидва перевірених кавуна (один магазинний, інший базарний) не перевищили цю норму, в них було виявлено не більше 36 мг/кг нітратів.

У динях же допускається трохи більше нітратів – до 90мг/кг. При цьому в магазинному зразку було виявлено 95мг/кг, тобто зовсім невелике перевищення норми нітратів.

Магазинний зразок дині виявився безпечним. Дослідження цього і того року продемонструвало, що немає різниці, де купувати ранні овочі – в магазині або на базарі. Цьогоріч овочі і з базару і з магазину виявилися безпечними, а в торік огірки і з магазину, і з базару були занадто “нітратними”.

Антинітратні поради

Як би сильно не хотілося, намагайтеся купувати овочі та фрукти в сезон, пізніх сортів, повністю дозрілі.

Саме в розпал сезону, а не на його початку, варто, так би мовити, запасатися вітамінами. Ранні овочі можуть бути небезпечними, вони не такі смачні і завжди дорогі. Якщо все-таки дуже-дуже кортить першої зелені, а саме так воно і є, намагайтеся купувати в малих кількостях і вживати зовсім потроху. Навіть якщо з ранніми овочами щось не так, то від малої кількості з’їденого – ступінь отруєння і наслідки завжди менші.

Намагайтеся не давати ранні овочі маленьким дітям, особливо до року, літнім людям, тим, у кого анемія. Малюки дуже чутливі до нітратів. Якщо у вас від вживання ранніх овочів немає ніяких неприємних відчуттів або симптомів отруєння, це зовсім не означає, що малюкові теж погано не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ЖУРНАЛІСТИ ПРОПРАЦЮВАЛИ У ЦЕХАХ ГОТУВАННЯ ЇЖІ СУПЕРМАРКЕТІВ. ШОКУЮЧЕ ВИКРИТТЯ

Все, що купуєте потрібно мити, мити і ще раз мити. В т.ч і з гігієнічних міркувань це вкрай важливо.

Зелень можна вимочувати в холодній воді, при цьому частина нітратів перейде у воду.

Огірки обов’язково чистити. Не варто думати, що вся користь в шкурках – саме в шкурках огірки найбільше і збирають нітрати. У 2016 році команда “Тест” заміряли нітрати в неочищених і очищених огірках: видаляючи шкірку можна знизити вміст нітратів до 10 разів і зробити огірки безпечними.

При варінні ранньої моркви і буряка намагайтеся відвар не використовувати – в нього з овочів переходить частина нітратів.

При погіршенні самопочуття або перших симптомах отруєння звернутися до лікаря. Найчастіше отруєння овочами з нітратами супроводжується класичними симптомами: нудота, блювота, пронос, біль у животі, запаморочення, блідість і посиніння губ і т.д.

В цілому нітрати в організмі перетворюються в нітрити, які негативно впливають на нервову систему, щитовидну залозу, серце, імунну систему. Також нітрати можуть перетворюватися до нітрозамінів – канцерогенних речовин.

Не захоплюйтеся азотними добривами (азотної селітрою) на дачних ділянках. Адже проблема нітратів в овочах – це проблема неконтрольованого використання добрив, найчастіше мінеральних, не органічних, або проблема гонитви за великим урожаєм і зневаги безпекою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕВІРКИ НАПІВФАБРИКАТІВ: ХТО З ВИРОБНИКІВ ВАС ОБМАНЮЄ

Якщо ви придбали нітратний товар або свої історії з невдалих покупок, ви, як завжди, можете надсилати нам на пошту. Ми опублікуємо!

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже хвилину.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах