fbpx

Тест: сардини, рибні консерви. 96% риби в консерві? Мрійте ще!

За даними журналу: test.org.ua

Інформація на етикетці повинна допомагати споживачеві зробити вибір, а не вводити його в оману. На жаль, це не завжди так. В даному тестуванні сардин ще один приклад дивного маркування щодо кількості риби в банці.

ЗМІСТ: 
У тестуванні 5 марок рибних консервів сардин) *:

  • Вигода
  • Море
  • Премія
  • Екватор
  • Varto
    *) Розставлені за алфавітом

Для виготовлення консервів “Сардини натуральні з додаванням олії” можна використовувати не тільки безпосередньо сардину, а й сардинеллу, і сардінопс. Ці три риби з одного сімейства оселедцевих і не особливо відрізняються. Сировина для виробництва консервів може бути як свіжою, так і замороженою.

Помиту свіжу або розморожену рибу розбирають на шматочки, укладають в банки, додають необхідні інгредієнти (масло, сіль, спеції). Воду для натуральних консервів не додають, вона готується так би мовити “у власному соку”. Після закладки сировини банки закочують і відправляють на стерилізацію, завдяки якій консерви зберігаються так довго – 3 роки. Далі охолодження і наклеювання етикеток.

У рибних консервів є багато переваг:

Вони довго зберігаються (близько 3 років), не вимагають особливих умов зберігання (холодильник, морозильна камера);
відмінно транспортуються, не б’ються;
їх дуже зручно брати з собою в екстремальні умови, походи, наприклад;
готові до вживання;
не містять неїстівних частин, мають високу харчову цінність;
як і інші продукти з риб містять багато білка, корисний жир, мінерали.

ТЕСТУВАННЯ

У тестуванні взяли участь 5 марок рибних консервів “Сардина натуральна з додаванням олії”. Це марки “Море”, “Екватор”, “Вигода”, “Премія” і Varto. Всі вони виготовлені в Україні. Все – за галузевим стандартом ДСТУ 15-70-2001. У продукції уважно вивчили маркування, оглянули упаковку. Всі консерви перевірили в лабораторії, а також оцінили за смаком.

Маркування та упаковка

Упаковка у протестованих консервів була однакова, типова жерстяна банка. Єдиний нюанс, на який варто звертати увагу при покупці – це вага. На вигляд однакові банки зустрічаються масою по 240г, а також по 230г.

Ці консерви виявилися саме тим продуктом, до якого по маркуванню є багато питань, пов’язаних з своєрідним трактуванням або написанням нормативної вимоги.

По маркуванню зауваження були до одного з пунктів, а саме – кількості риби (основного продукту) в банці. Це дуже цікавий для споживача показник. Адже відкриваючи баночку, він хоче там побачити багато риби, і до покупки в магазині прочитати інформацію про процентний вміст риби і рідини (заливки) на етикетці може не дійти.

    

У цьому сенсі всі нормативні документи виявилися не на боці споживача. Наприклад, галузевий стандарт ГСТУ 15-70-2001, за яким виготовляють консерви -дозволяє виробнику маніпулювати споживачем, як йому закортить, адже стандартом не встановлено норм кількості риби в готових консервах, ні в процентах, ні в співвідношенні риби та іншого.

Технічний регламент щодо маркування продуктів харчування має своєрідне формулювання. Документ вимагає від виробника вказувати кількість інгредієнтів, які були використані при виробництві (приготуванні) продукту. Тобто початкова рецептура, а не % в готовому продукті. На це орієнтуються деяких виробники, вони вказують, що закладають в банки (до стерилізації) близько 96% риби. Решта займає сіль, спеції і масло. Але в процесі термічної обробки відбувається перерозподіл вологи, риба її “віддає” через що сильно змінюється співвідношення частин в готовому продукті. Фактично споживач ніяк не отримає 96% риби в банку, яку відкриє.

Причому, як нам здається, автори техрегламенту все ж мали на увазі кількість риби в готовому продукті, а не в техпроцесі, бо навіщо споживачеві знати скільки ви використовували риби в процесі виготовлення, якщо в кінці кінців, він у відкритій банці бачить зовсім іншу кількість? Але виробники вирішили трактувати фразу саме так, як їм зручно.

На наш погляд, такий підхід до маркування сильно вводить споживача в оману. Логічніше і корисніше було б вказувати кількість риби в готовому продукті, наприклад “не менше 60%”. Тому ми вирішили за таке маркування трохи знизити оцінки (по цьому пункту) у “Екватор”, Varto і “Премія”. Двом маркам сардин, виробники яких взагалі не вказали кількість риби в складі ні в якому вигляді ( “Вигода” і “Море”) оцінки по маркуванню знизили до “погано”, що спричинило зниження загальних оцінок на бал.

Лабораторні дослідження

На цьому етапі рибні консерви досліджували за двома показниками. Один з них – це безпека продукції. Для цього перевірили в сардинах кількість гістаміну. При використанні несвіжого сировини або який довго зберігався, гістаміну буде багато. Норма становить не більше 100мг / кг. В жодному з 5 протестованих зразків по цій речовині перевищень не було навіть близько. У консервах зафіксували вміст гістаміну від 22,2мг / кг до 59,05мг / кг.

Другий напрямок – це перевірка маси, причому як загальної маси нетто, так і самої риби. Тобто співвідношення риби і рідини всередині кожної баночки. Всі виробники заявили на етикетках допустиме відхилення по загальній масі нетто в 4% і з урахуванням похибки методу в нього “вклалися”, недоваження по загальній масі виявлений не був.

Що ж стосується самої риби всередині баночок, то найбільше 80,8% її було в консервах “Море”, найменше 53,1% в консервах “Екватор”. Ось ці цифри хоче бачити споживач на етикетці, а не рецепт продукту до обробок, які сильно його змінюють.

Органолептична оцінка

Правильні рибні консерви повинні мати правильну консистенцію, запах і смак. Це і оцінювали в ході анонімної дегустації, коли пробандам пропонували спробувати сардини під номерами без оголошення торгових марок. Що значить правильна? М’ясо риби в консервах має бути соковите або сухувате, кісточки м’які, вони повинні легко роздавлюватися або розжовуватися. Правильний смак і запах – це приємні, характерні, без сторонніх присмаків і запахів. Рибні консерви не повинні бути занадто солоними або занадто пряними, коли запах і присмак спецій настільки сильний, що перебиває рибу. Легкий присмак гіркоти допускається, але тільки легкий.

Далі мовою оригіналу: 

Цена и качество


использование Знака Качества на товарах…
По цене уж очень выделяется продукция “Вигода”: 100г обойдется всего в 7,39грн, тогда как стоимость остальных за 100г – от 9,39грн до 11,35грн. Как оказалось по результатам тестирования, более высокая цена оправдана высоким качеством. Из пятерки протестированных сардин “Премія” и Varto наиболее дорогие, но именно они получили общие оценки “отлично”.

Оценка “хорошо” у сардины “Екватор”.

Общая оценка “удовлетворительно у продукции “Вигода”, а “плохо” – у “Море”.

 

Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест рыбных консервов – сардины, март-апрель 2018 г. 
 
Марка)1 Премія Varto Екватор Вигода Море
Наименование (данные маркировки) сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла
Производитель
(данные маркировки)
Для продажи в сети “Сильпо”, “Фора”, “Фоззи” на ООО “Буский консервный завод”/ г.Буск, Львовская обл., Украина по заказу ООО “Омега” на ООО “Рыбоконсервный завод “Экватор”/ г.Харьков, Украина ООО “Рыбоконсервный завод “Экватор”/ г.Харьков, Украина по заказу ООО “Омега” на ООО “Николаеврыбпром”/ г.Новая Одесса, Николаевская обл., Украина ООО “РКЗ “Южный”/ г.Николаев, Украина
Масса, г/Цена, грн)2 240/ 27,24 240/ 26,99 240/ 22,54 230/ 16,99 230/ 24,71
Цена 100 г, грн)2 11,35 11,25 9,39 7,39 10,74
Белки/ жиры, г в 100г
(данные маркировки)
19/ 16 19/ 16 19/ 16 19/ 16 19/ 16
Энергетическая ценность, ккал в 100г
(данные маркировки)
220 220 220 220 220
Срок/ условия хранения
(данные маркировки)
36 месяцев/ при 0…200С 3 года/ при 0…200С 3 года/ при 0…200С 36 месяцев/ при 0…200С 36 месяцев/ при 0…200С
Состав
(данные маркировки)
рыба (сардина или сардинелла) 95,7%, масло подсолнечное 2%, соль, перец душистый и черный горошек рыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистого рыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистого рыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, перец душистый горошек рыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, пряности
Нормативный документ
(данные маркировки)
ГСТУ 15-70-2001 ГСТУ 15-70-2001 ГСТУ 15-70-2001 ГСТУ 15-70-2001 ГСТУ 15-70-2001
Общая оценка (100%) отлично отлично хорошо удовл. плохо
Маркировка (10%) удовл. удовл. удовл. плохо )* плохо )*
Упаковка (10%) отлично отлично отлично отлично отлично
Органолептика (80%) отлично отлично хорошо хорошо удовл.
Консистенция отлично отлично отлично хорошо хорошо
сочная сочная сочная чуть суховатая, косточки мягкие в меру сочная
Запах отлично отлично хорошо хорошо хорошо
приятный, ярко выраженный приятный, ярко выраженный пряный, душистый горошек перебивает рыбу характерный, с легкой кислинкой рыбный, похож на селедку
Вкус отлично отлично хорошо хорошо удовл.
сбалансированный сбалансированный вкус специй перебивает вкус рыбы не ярко выраженный, мало специй вкус не выражен
Физико-химические показатели в норме в норме в норме в норме в норме
Масса нетто, г
заявлено /фактич.
240-4%/ 232,74 240-4%/ 234,59 240-4%/ 240,27 230-4%/ 228,34 230-4%/ 241,74
Масса основного продукта, г / % 154,08/ 66,2% 127,21/ 54,2% 127,58/ 53,1% 136,12/ 59,6% 195,27/ 80,8%
Количество рыбы, %
заявлено /фактич.
95,7 / 66,2 96/ 54,2 96/ 53,1 не заявлено)* / 59,6 не заявлено)* / 80,8
Гистамин, не более 100мг/кг 27,3 32,4 59,05 42,75 22,2
Шкала оценок Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
отлично 1) – марки расставлены по оценкам по убыванию, при совпадении оценок – по алфавиту
хорошо 2) – цены указаны на момент закупки образцов, март 2018 г. Цена может отличаться в зависимости от вида и массы упаковки, а также от магазина
удовлетворительно
плохо
очень плохо )* – привело к снижению оценки

 

Електронна книга скарг України

lorem

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже хвилину.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті або долучайтеся до Facebook
Підписатися!
Ні. дякую!
- 45%! НА ПОДАЧУ СКАРГ. НЕ ПРОҐАВ 
НЕХАЙ ПРОБЛЕМИ ВИРІШУЮТЬСЯ САМІ - ТИСНИ, ЩОБ ДІЗНАТИСЯ ЯК