fbpx

Журналісти розповіли, що насправді їдять українці під виглядом вершкового масла

А це ж масло усюди: хліб, солодощі, випічка...
Фото: arkhyz.spb.ru

Навіть якщо абсолютно все українське молоко витрачати на виготовлення вершкового масла, – його не вистачить, щоб пояснити походження всієї кількості цього нібито вітчизняного продукту на прилавках.

Журналісти провели експертизу купленого у звичайній крамниці солодковершкове масло та отримали результати, що ошелешують.

Попри напис на упаковці про відповідність державному стандарту, тобто виготовленню на 100% з молока, справжній вміст продукту можна назвати жахливим, кажуть в сюжеті ТСН.Тиждень.

Влада Миронова – голова громадської організації, що захищає права споживачів. Вона разом із журналістами вирушила на контрольні закупки. Умови на стихійних ринках жахливі – сонце, пил, бруд, продукти зберігаються без холодильників. Але ціна приваблива: 17 і 20 гривень за пачку, тобто майже вдвічі дешевше від масла в магазині. Щоправда, продавці при появі телекамер буквально розбігаються, аби не відповідати на жодні питання. У переході метро одна з продавчинь порадила нібито білоруське масло за 25 грн, хоча воно на навіть на етикетці позначене, як вироблене в смт Житянка Івано-Франківської області. Жодних чеків на покупку не видають.

“Якщо щось стається, ти приходиш, показуєш чек. Можна віддати на експертизу, але в тебе є підтвердження, що ти купував саме цю продукцію саме в цій точці”, – пояснила керівник ГО “Громадський контроль” Влада Миронова. В разі відсутності чеків – жодних претензій до продавця покупець довести не зможе, відтак покладатися можна тільки на добросовісність бізнесменів, які торгують ось у такий спосіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ПОХИЗУВАВСЯ ПОЦУПЛЕНИМ В МЕРЕЖІ. КОПИ ТУТ ЖЕ ПРИБУЛИ ДО УКРАЇНСЬКОГО ЗЛОДЮЖКИ” 

Далі за курсом – магазин, де продають великими шматками. Продавці кажуть, що воно з Тернопільщини, а документи є в генерального директора. Чеків так само не видають. Відповідь, чому люди зважуються на подібні покупки, проста – це дешевше. Середня ціна на масло більш-менш відповідної якості 33 гривні, а на преміум у 82% жирності – 40, а то й 45 гривень за пачку. Ціна береться з технології виробництва – для виготовлення 1 кг масла потрібно десь 22 літри молока, тобто 4 літри на 200-грамову пачку. Якщо навіть брати дешеву оптову ціну на молоко на фермах – це 7 гривень літр, тобто собівартість пачки масла ніяк не може бути нижчою за 28 гривень. Масло 82, 73 та 69 відсотків відрізняються ступенем віджатої з вершків вологи – має бути відповідно 18, 27 та 31 процентів води. До слова, у Європі немає іншого масла, окрім 82% жирності, а 73 і 69 – це суто радянська вигадка, аби зробити дієтичний продукт доступнішим. Тоді ще не знали про новітні технології виготовлення вершкового масла – без вершків.

В Асоціації виробників молока показують вражаючі цифри: українського молока, навіть якщо його абсолютне все витрачати на виготовлення вершкового масла, не вистачить, аби пояснити походження всієї кількості цього нібито вітчизняного продукту на прилавках. “40 тисяч тонн масла виробляється з повітря. Ми розуміємо, що не з повітря, а з замінників”, – констатує експерт Олена Жупінас. Отже, майже половина масла, тобто кожна друга пачка – це фальсифікат. “Фальсифікація масла набула серйозних розмахів, і це пов’язано з тим, що останні роки накладено мораторій на перевірки. Проходила реструктуризація служби, і не дуже чесні бізнесмени почали продавати більше і більше свого продукту, бо їх ніхто не контролював”, – пояснила Жупінас.

Електронна книга скарг України

lorem

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже хвилину.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті або долучайтеся до Facebook
Підписатися!
Ні. дякую!
- 15% НА ПОДАЧУ СКАРГ. НЕ ПРОҐАВ 
НЕХАЙ ПРОБЛЕМИ ВИРІШУЮТЬСЯ САМІ - ТИСНИ, ЩОБ ДІЗНАТИСЯ ЯК