Домашня лабораторія: як визначити підробний товар у Вашому холодильнику

Як визначити якість продуктів за допомогою підручних засобів. Світло, вода, нігті – чи якісні продукти вони Вам підкажуть. Якість продуктів – олія 1.Налийте олію у склянку, притуліть серветку, якщо...
laboratoria-vrach-nauka-techno-probirka
Фото: ee.ofweek.com

Як визначити якість продуктів за допомогою підручних засобів. Світло, вода, нігті – чи якісні продукти вони Вам підкажуть.

Якість продуктів – олія

1.Налийте олію у склянку, притуліть серветку, якщо слід розповзатиметься, – це свідчить про те, що олія містить воду. Чим менший відбиток, тим якісніша олія.
2.Додайте в олію сіль, добре перемішайте, якщо олія розбавлена, – сіль розчиниться.

Якість продуктів – яйця

Щоб перевірити якість яєць, їх підносять до світла й оглядають. Свіжі білі яйця мають блідо-рожевий колір, у зіпсованих є темні плями.

Якість продуктів – борошно

Доброякісне борошно, якщо взяти трохи його в руки, розсипається. Зіпсовані крупи та борошно мають затхлий запах і гіркий присмак.

Якість продуктів – молоко

Купуючи молоко, легко визначити, додано в нього воду чи ні. Нанесіть краплю такого молока на ніготь великого пальця і спостерігайте: якщо крапля відразу розтікається, – у молоці є вода, якщо ні, – молоко не розбавляли.

Якість продуктів сметана

1. Нанесіть продукт тонким шаром на скло й подивіться, що станеться, коли сметана висохне. Натуральна сметана створить рівний білий шар, а недоброякісна – темні плями, які добре видно на світлі (в такий спосіб перевіряють склад домашнього сиру).
2. Додайте кілька крапель розчину люголя (його можна замінити йодом). Якщо сметана посиніла – її місце в смітнику (в такий спосіб перевіряють склад крохмалю, борошна, картоплі).
3. Розчиніть чайну ложку продукту у склянці з гарячою водою. Сметана прийнятної якості розчиниться відразу, а фальсифікована – осяде на дні.
4. Щоб дізнатися, чи містить куплена смою. Мінеральні добавки через 3–4 хвилини осядуть у вигляді порошка на дні склянки.
5. Справжня сметана в холодильнику буде густішою, в теплі – стане рідшою.

Якість продуктів – Сир

Зверніть увагу на його однорідний білий колір, крихкість, відсутність грудочок. Сири, які мають тріщини, молочні включення, покриті, навіть частково, цвіллю, можна віднести до розряду некондиційних продуктів. Винятки становлять сири, у яких подібні ознаки свідчать про зрілість (наприклад білий із цвіллю) і доброякісність.

Якість продуктів м’ясо та м’ясні вироби

Якщо м’ясо світло-рожевого кольору та майже без прожилок або їхній обсяг незначний і вони яскраво-білого кольору – перед вами м’ясо з молодої тварини.

Визначити свіжість замороженого м’яса важко, але можливо. Досить нагріти на вогні запальнички кінчик голки і встромити в м’ясо. Якщо ви відчуєте запах гнилого м’яса, – вам продають поганий товар. Якщо пахне просто пригорілим м’ясом, – м’ясо свіже, купуйте.

Якість продуктів – варена ковбаса

До більшості варених ковбас для створення товарного вигляду додають компоненти, що уповільнюють окислення й надають ковбасі привабливий рожевий колір. Однак, оскільки ці компоненти не дуже корисні для здоров’я, їхню кількість дозовано. Яскраво-червоне та червоне забарвлення свідчать про перевищення дозування.

Виняток становлять ковбасні вироби (кров’яна ковбаса, копчені сосиски тощо), де червоний колір обумовлено іншими технологічними процесами.

Зріз ковбаси повинен мати не вологий, а матовий блиск і однорідну рівну поверхню. Сама структура фаршу має бути однорідною, якщо сортом ковбаси не передбачено спеціальних наповнювачів. Жир має бути абсолютно білого кольору, без сторонніх включень, а аромат копчення – легким.

Якість продуктів – свіжа риба

Зверніть увагу на відсутність плівки на очах, а також здуття живота і слизу в зябрах. Ці ознаки свідчать про недоброякісність. Свіжоморожену рибу можна перевірити так само, як і свіжоморожене м’ясо.

Якість продуктів – кури

У молодих птахів колір шкіри на лапах майже білий, а лусочки ледве помітні. З віком шкіра темніє і жовтіє, а лусочки можна розрізнити навіть на відстані.

Якість продуктівікра

Ознаки штучної ікри

• Ідеально великі ікринки без очок зародків;
• Різкий оселедцевий запах;
• Кусаючи ікринки, вони прилипають до зубів.

ВІДЕО: Якість продукції – виногард

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах