Українські вина. Як напій богів стає порошковим фальсифікатом?

Що приховується у Ваших келихах, чи вплине на якість вина його заплановане подорожчання в наступному місяці? З травня уряд вирішив вдарити по кишеням любителів алкогольних напоїв, в тому числі...
Фото: www.travelonline.com
Фото: www.travelonline.com

Що приховується у Ваших келихах, чи вплине на якість вина його заплановане подорожчання в наступному місяці?

З травня уряд вирішив вдарити по кишеням любителів алкогольних напоїв, в тому числі й вина. Цей напій подорожчає в середньому на 4 гривні. Чи зміниться якість? Який порошок може приховуватися в дешевих винах? На ці запитання відповідаємо просто зараз

ОРИГІНАЛ ЧИ ПІДРОБКА

Італійці сніданок, обід та вечерю розпочинають келихом хорошого вина. Українці ж до вина не охочі, але можуть скуштувати з особливого приводу. Якщо для італійського шлунка їх вино пасує чудово, то український споживач від вітчизняного продукту може і постраждати. Сурогати – на кожному кроці. Чи правда, що дешеве вино може бути небезпечним? Як виявити фальсифікат у Вашому келиху? Як відрізнити підробку від натурального вина? На що звертати увагу при виборі? Скільки має коштувати якісний продукт? Чи реально купити порошкове вино в українських магазинах?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Побутова хімія: небезпека поруч

Часто неякісний виноматеріал прикрашають цукром, лимонною кислотою, різноманітними екстрактами та етиловим спиртом. Такі вина часто називають порошковими. Ціна подібних продуктів може наближатись до вартості води, а місцями виробництва можуть стати найближчі гаражі. Вартість подібного сурогату забезпечує його творцям високі прибутки, а українцям – погіршення самопочуття. Виробники збагачуються на шлунках українців.
Декілька наступних порад допоможуть Вам вберегти себе від захворювань та убезпечити себе від візиту на медичне ліжко.

«ВИННІ НІЖКИ»

VYNNI-VYNO-NIZKA
Аби відрізнити порошкове вино від натурального, можна його перевірити на наявність «винних ніжок». Для цього налийте вино у бокал та обертайте. Якщо на стінках залишаться доріжки, напій натуральний.

ГЛІЦЕРИН ДОПОМОЖЕ

Також у виявленні натурального продукту в пригоді може стати звичайний гліцерин, який можна придбати в будь-якій аптеці за 3-5 гривень. Капнувши в бокал декілька крапель, спробуйте простежити, чи опуститься він на дно та чи змінить колір. Якщо він опиниться на дні та не змінить забарвлення – в келиху натуральне вино.

СОДА РОЗПОВІСТЬ ПРО НАТУРАЛЬНІСТЬ ВИНА

Відчути себе хіміком допоможе питна сода. Потрібно додати чайну ложку в бокал та спостерігати за зміною напоєм кольору. Якщо він зміниться, вино не натуральне. Ці методи працюють, якщо вдома є час побавитися у експерта. Але як дізнатися про натуральність вина не відходячи від каси?

Як визначити хороше вино в магазині?

Одразу варто звернути увагу на те, чи воно марочне. Марочні вина виготовляються з певних сортів винограду за визначеною технологією. Також треба бути уважними, купуючи вино в коробках. Така упаковка коштує виробнику дешевше. Отже, він намагається максимально знизити ціну, тому в більшості випадків туди навряд чи наллють дорогий «Крістал». У пакеті опиниться неякісний продукт. Обов‘язково треба звернути увагу на ціну вина. У організації «Виноградарі та винороби України» зазначають, що мінімальна роздрібна ціна вина – 18 гривень. Вартість залежить від класу вина. Наприклад, столове несортове вино без витримки можна придбати за 25 гривень, а ціна більш преміального напою коштуватиме близько 50 гривень.

НИЖЧА ЦІНА – ГІРШИЙ ПРОДУКТ?

Низька ціна не завжди є показником низької якості, адже великі виробники можуть виготовляти якісний та недорогий продукт завдяки великим об‘ємам партій та досконало відпрацьованими схемам.
Не варто оминати увагою і етикетку, оскільки на ній зазначається вся необхідна інформація. Наприклад, значно менше інформації про продукт подано на етикетках іспанських вин. Це пов‘язано з відповідними українськими вимогами. Вони вважаються одними з найжорстокіших у світі.

ЗАМІСТЬ ВИНА – ВИННИЙ НАПІЙ

Часто українці, обираючи вино, насправді купують винний напій та залишаються невдоволеними. Це не дивно, адже подібна суміш має винну основу, куди задля зниження градусу додається вода чи фруктові екстракти. Але у таких випадках на етикетках обов‘язково зазначається, що пляшка містить саме винний напій, а не натуральне вино.
За словами організації «Виноградарі та винороби» порошкових вин в Україні немає. Відповідна технологія не розроблена, адже є невигідною. Оскільки в Україні немає сировинної проблеми з виноградом, то процес виробництва порошкових вин коштуватиме виробнику дорожче ніж використання винограду.

Винороби зазначають, що до вибору вина варто ставитись прискіпливо. Вивчати дані на етикетці та куштувати різні смаки. Тоді врешті-решт Ви знайдете свій смак.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах