Що ми їмо: який справжній хімічний склад в кремах і їжі?

Насправді і в натуральних фруктах є барвники. Уявіть, що тоді в косметиці… Чи безпечно їсти і, що їсти? Світовий ринок косметики торік склав, по різним оцінкам, від $230 до...
химикаты

Насправді і в натуральних фруктах є барвники. Уявіть, що тоді в косметиці… Чи безпечно їсти і, що їсти?

Світовий ринок косметики торік склав, по різним оцінкам, від $230 до $430 млрд. Якщо порівняти, наприклад, з Українським Євро 2012 – тоді прогнозували отримати від $300 млн до $1.5 млрд.

Якщо Вам не байдуже, що міститься в гарних тюбиках і флаконах, з яких починається кожен ранок, то одним з кращих джерел інформації може послужити Chemistcorner – блог американського хіміка Перрі Романовськи, розробника косметики і автора кількох бестселерів. Одним з головних хітів блогу Романовськи стала стаття, в якій він розбирає найнебезпечніші інгредієнти гелів для душу, помади і всього іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Чим небезпечні водомети для людей?

В цілому антитеза «натуральне – хімічне» для людини, з хімічною освітою або просто здоровим глуздом, звучить абсурдно: природні алергени і токсини можуть бути смертельно небезпечні для людини (взяти хоч пилок берези або отруту чорної мамби), і, навпаки, створені в лабораторії сполуки можуть бути абсолютно безпечні і корисні ( наприклад, улюблені населенням вітаміни).

МУРАВ’ЇНА КИСЛОТА ДІАЗОЛІДІНИЛ РЕЧОВИНА

МУРАХА

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ОГОЛЕНА ЖІНКА ЗАКЛИКАЛА ВСІХ НА ЄВРОМАЙДАН

Хоч і трудно вимовляти, але саме ця сполука – теж консервант, у воді розпадається з утворенням мурашиної кислоти, яка і вбиває бактерії. Дійсно, мурашина кислота може викликати подразнення, мутації і рак, проте ключовий момент – це кількість, в якій вона може бути токсична. Склад її в шампуні настільки мізерний, що треба було б вжити кілька флаконів шампуню за раз (причому всередину), щоб отримати реально небезпечну кількість мурашиної кислоти.

ФАРБНИКИ



Без них більшість косметичних засобів були б жовтими або коричневими. Барвники викликають рак – звинувачення настільки ж загальне, наскільки і безпідставне: немає жодного наукового дослідження, яке доводило б шкоду барвників у тих концентраціях, які використовуються в косметиці. Чи треба говорити, що всі барвники проходять незалежну державну перевірку?

ТАЛЬК

Стандартний наповнювач або сорбент. У середині 1990 років були опубліковані дані, що тальк може викликати рак яєчників. Відтоді минуло багато років, за цей час обвинувачення спростовані, вчені повністю «реабілітували» тальк.

МІНЕРАЛЬНЕ МАСЛО, ПАРАФІНОВЕ МАСЛО, РІДКИЙ ПАРАФІН

Також зволожуюча речовина, яка очевидно з назви, родич вазеліну. Строго кажучи, цілком натуральне з’єднання. Що ж до небезпеки парафінового масла, всі звинувачення на його адресу (викликає сухість, старіння шкіри, закупорку пор) спростовуються численними науковими даними.

ПАРАБЕНИ

Консерванти, надійні протягом довгого часу  і стійкі до невеликого нагрівання, а також досить безпечні – завдяки цим трьом якостям вони і стали так популярні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ХІМІЯ І ЇЖА

Ідея, що парабени в косметиці руйнують гормони, викликають рак і хвороби серця, не має під собою наукової основи. Навпаки, їх безпека підтверджена науковими дослідженнями, причому неодноразово.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД НАТУРАЛЬНОГО БАНАНУ

ВОДА – 75 % , ЦУКРУ (глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза) – 12%, крохмаль – 5 %, харчові волокна (Е460)-3%, амінокислоти (глутамат, аспартат, гістидин, лейцин, лізин, фенілаланін, аргінін, валін, аланін, серин, гліцин, треонін, ізолейцин, пролін, триптофан, цистеїн, тирозин, метіонін) < 1 %, жирних кислот (пальмова, омега-6, ліноленова, олеїнова, палмітіновая, стеаринова, лауринова, миристиновая, капріновая) 1 %, зола < 1 %, фітостероли, оксалінова кислота, Е300, Е306 (токоферол), філлокенон, тіамін.

БАРВНИКИ (жовто -помаранчевий Е101 рибофлавін, жовто-коричневий Е160а,

АРОМАТИЗАТОРИ (3 – метилбутен – 1 -іл , етаноат, 2 – метилбутил етанат, 2 – метілпропан-1-ол, 3- метилбутил – 1 -ол, 2 -гідрокси- 3 – метилетил бутаноат, 3 – метілбутанал, етил гексаноат, етил бутаноат, пентил ацетат), етилен.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД НАТУРАЛЬНОГО ЯЙЦЯ

ВОДА – 75,8%, амінокислоти (глутамат, аспартат, валін, аргінін, гейцін, лізин, серин, фенілаланін, аланін, ізолейцин, пролін, тирозин, треонін, гліцин, гістидин, метіонін, цистеїн, триптофан) – 12,6%, жирні кислоти – 9,9%, цукру (глюкоза, сахароза, фруктоза, лактоза, мальтоза, галактоза) – 0,8%,

АРОМАТИЗАТОРИ (фенілацетальдегід, додека-2-Єналієв, гепта-2-Єналієв, гексадеканал, октадеканал, пентан-2-он, бутан-2-он, ацетальдегід, формальдегід, ацетон); шкаралупа Е170 також містить бензол і його похідні, складні ефіри, фурани, сірковмісні з’єднання і терпени.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД НАТУРАЛЬНОГО КІВІ

ВОДА – 83,1% , ЦУКРУ ( фруктоза, глюкоза, мальтоза, галактоза, сахароза) – 9 %, харчові волокна Е460 – 3%, амінокислоти (глутамат, аспартат, аргінін, лізин, гліцин, лейцин, валін, ізолейцин, аланін, серин, фенілаланін, пролін, треонін, гістидин, цистеїн, тирозин, метіонін, триптофан) – 1,1%,

КОНСЕРВАНТИ (Е236, Е296), жирні кислоти- < 1 %, БАРВНИКИ (Е160а, Е161b, Е161с, Е140, Е161d, Е161е, Е161g, Е161h, Е300, е307, фолієва кислота, холін, бетаїн, фітостероли),

АРОМАТИЗАТОРИ (2,5 – диметил- 4 -гідрокси- 3 – фуранон, 3 -гідрокси- бета- дамасценон, 3 – гексен – 1 – ол , 2 – гексенал, етілбутаноат, метил етаноат, метил бутаноат, метил гексаноат, Е210.

Щиро Ваша, “Електронна книга скарг України”;)

reaction.ua@gmail.com:підписка

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах