ПРАВДА ПРО ЇЖУ: 4 феноменальних винаходів у світі їжі

Останні роки у сфері їжі відбуваються колосальні метаморфози,  її пропонують друкувати на 3Д-принтерах, її змушують світитися, і, навіть, приправляють звуками моря, ми розповімо правду про їжу 21 сторіччя. Звичний...
кавун

Останні роки у сфері їжі відбуваються колосальні метаморфози,  її пропонують друкувати на 3Д-принтерах, її змушують світитися, і, навіть, приправляють звуками моря, ми розповімо правду про їжу 21 сторіччя.

Звичний стереотип звичної їжі цьогоріч намагаються зламати. І ресторатори, і вчені беруться перевернути з ніг на голову цілу індустрії – мета одна, змінити розуміння про їжу, змінити правду про їжу. Десять років тому, уявити собі, що у 2014 році будуть вирощувати котлету для бургерів було просто нереально, сьогодні ж це норма. Або, наприклад, створити напої, які б замінили їжу в цілому – теж важко віриться? Але це вже існує!

Журналіти «Електронної книги скарг України» зібрали пару прикладів їжі, яку і важко назвати їжею.

ПРАВДА ПРО ЇЖУ: 3Д-ЇЖА

Правда про їжу

Ідея (вірніше, необхідність) друкувати їжу виникла у фахівців NASA. Звичні технології не дозволяють зберегти їжу в придатному для споживання вигляді на п’ять років (такий термін необхідний для тривалих місій – польоту на Марс, наприклад), а ще астронавти через обмежені інгредієнти не можуть готувати те, що їм заманеться. Тому агентство проспонсорувало піврічне дослідження, яке б розробило можливість друкування їжі (3D-принтери взагалі вкрай цікавлять NASA).

ПРАВДА ПРО ЇЖУ: МОРОЗИВО, ЩО СВІТИТЬСЯ

правда про їжу

Їжа, яку можна побачити в темряві – відкриття світового масштабу, гарвардські студенти зі своїми фосфоресціюючими жувальними ведмедиками мінімум на три роки випередили харизматичну компанію Lick Me I’m Delicious. Втім, технологія у морозивників інша: вони додають НЕ хінін, а відтворений в штучних умовах білок медузи, який світиться не постійно, а тільки якщо його розбурхувати (тобто їсти)

ПРАВДА ПРО ЇЖУ: Satisfries

Правда про їжу

Burger King вирішили зробити свою картоплю фрі менш шкідливою. Річ в тому, що звична картопля фрі вбирає занадто багато масла; Satisfries же просочується маслом лишень на 40% менше – калорійність через це також зменшується на третину. Компанія, звичайно, не збирається розкривати, як їм це вдалося, але, швидше за все, змінили не склад самої картоплі, а технологію приготування. Примітно, що Burger King вирішили чесно не маркувати Satisfries як корисну – все-таки це все та ж шкідлива штука, тільки менш жирна.

ПРАВДА ПРО ЇЖУ: ЗВУКОВА СІЛЬ

звукова сіль

Зовсім не їжа, а навпаки, її підміна. Торішнє дослідження Оксфордського університету довело, що звук, як і запах, впливає на сприйняття їжі: високі звуки роблять їжу солодше, низькі – гіркіше. Ідея нова, але її вже використовує кухар-самоучка Хестон Блюменталь: у його «Гладкій качці» почали подавати рибні страви, «приправивши» їх звуками моря – так при меншій кількості солі риба сприймається в міру солоною.

Щиро Ваша, «Електронна книга скарг України»;)

reaction.ua@gmail.com:підписка

 

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах