НЕБЕЗПЕЧНА КУХНЯ: Який найбрудніший предмет на кухні?

І це далеко не один предмет, якого слід боятися – їх безліч. Про це говорять дослідники із ВООЗ. На кухні безпосередню небезпеку представляють рушники, а також різна техніка, наприклад,...
Фото: apartementlifestyle.net
Фото: apartementlifestyle.net

І це далеко не один предмет, якого слід боятися – їх безліч. Про це говорять дослідники із ВООЗ.

На кухні безпосередню небезпеку представляють рушники, а також різна техніка, наприклад, телефони та планшети. Ми постійно чіпаємо ці предмети, які переносять шкідливі бактерії з одного виду продуктів на інший. В цій статті зібраніпрості рекомендації вчених, які зроблять Вашу кухню безпечною.

[pull_quote_right]Мільйони людей щороку помирають від отруєння харчового походження [/pull_quote_right]Згідно ВООЗ, багато з кишкових хоровб виникають із-за так званих перехресних заражень: коли бактерії з одних продуктів потрапляють на інші. Основну небезпеку тут представляють, на перший погляд, нешкідливі предмети – кухонний рушник і телефон. Вони можуть стати переносником смертельних бактерій.

Чим небезпечне кухонний рушник?

У дослідженні, опублікованому в журналі Food Protection Trends, фахівець з безпеки продуктів харчування з Університету штату Канзас Дженні Снід та її колеги описали результати своїх спостережень за дотриманням чистоти на кухні.

Виявилося, що кухонний рушник – один з найбільш забруднених предметів на кухні, тому що люди часто використовують його не за призначенням. Наприклад, багато учасників дослідження витирали рушником брудні чи погано вимиті руки. Якщо ж потім вони все-таки досить добре вимивали руки, вони витиралися тим же, вже забрудненим рушником. Вчені переконують, що рушник досить швидко стає забрудненим різними хвороботворними бактеріями, які легко переносяться на людей, заражаючи їх, зокрема, хворобами харчового походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Весна – це погана пора для роботи

В основі дослідження лежить експеримент: учені спостерігали, як готують їжу 123 волонтера. В меню входила сира курка, яловичина і фруктовий салат. Причому в сире м’ясо ввели кисломолочну бактерію, яка зазвичай не присутня в ньому. Потім цю бактерію знайшли навіть у фруктових салатах. Якби це був хвороботворний організм, то такий експеримент міг би закінчитися отруєнням.

Сальмонела і рушник

Згідно з іншим дослідженням, рушник є одним з «переносників» сальмонели – бактерії, що міститься в сирому м’ясі. Сальмонела залишається на рушник, навіть якщо після готування його прополоскати в раковині. Тому вчені радять або користуватися паперовим рушником, або прати рушник кожен раз, після приготування м’яса.

Телефон також переносить заразу

Не менш небезпечним джерелом зараження виявився телефон, який люди теж часто використовують на кухні, наприклад, щоб подивитися потрібний рецепт. Телефони та планшети, які часто лежать на кухонному столі і які ми беремо в руки під час готування, щоб подивитися потрібний рецепт або відповісти на повідомлення, до цього могли побувати в найрізноманітніших місцях і несуть на собі мікроби, яким не місце поряд з їжею.

ЯК ЗРОБИТИ КУХНЮ БЕЗПОЧЕНОЮ?

Проаналізувавши типові помилки учасників дослідження, вчені склали власні рекомендації, які допоможуть зробити кухню безпечнішим місцем.

Мийте руки з милом, а не просто змочіть їх у тепленький водичці

Це одне з найважливіших правил, до якого потрібно просто звикнути. Часто люди споліскують руки, не використовуючи мила, і недостатньо змивають бруд від контакту з різними мікробами. Крім того, обов’язково треба мити руки, після того, як Ви закінчили готувати сире м’ясо, рибу або яйця.

Фахівці з американської Академії харчування відзначають, правильне миття рук може наполовину знизити кількість захворювань харчового походження і навіть запобігти поширенню звичайної застуди або грипу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Меблі з IKEA заряджатимуть телефон

Вчені радять мити руки теплою водою, намилити милом, а потім змивати теплою водою протягом 20 секунд. Сушити руки краще за допомогою сушарки або одноразових рушників.

Періть рушник якомога частіше

Рушник виявилося головним джерелом зарази, просто тому, що ми часто витираємо ним свої брудні руки. Вчені радять в більшості випадків, коли потрібно витерти руки, користуватися паперовим рушником, а потім викидати його.

Звичайні ж рушники краще якомога частіше прати. Бажано міняти їх щодня або кожен раз після приготування сирого м’яса.

Не користуйтеся губкою

Більшість людей, незважаючи на рекомендації, не можуть відмовитися від губок для миття посуду, хоча відомо, що волога поверхня губок – хороше місце для розвитку безлічі хвороботворних бактерій.

Тому важливо хоча б не забувати, як правильно очищати губки. Губки можна мити в посудомийній машині або замочувати їх в дезінфікуючому розчині. Вчені радять їх у також обробляти у домашній мікрохвильовці протягом 30 секунд.

Користуйтеся харчовим термометром

Зазвичай під час приготування гарячої їжі хвороботворні бактерії знищуються, тому більш небезпечними вважаються страви, зроблені з готових продуктів.

Однак не завжди ми готуємо їжу правильно. За допомогою харчового термометра можна дізнатися, чи достатньо нагрілося наша страва, щоб знищити можливі шкідливі мікроби. Червоне м’ясо бажано готувати при температурі не нижче 70 ° С, а птицю – при 74 ° С.

У кожного приладу повинна бути своя задача

Поширення хвороботворних харчових бактерій відбувається через контакт із забрудненими предметами. Тому під час готування важливо відокремлювати простір, де Ви готуєте свіжі овочі та фрукти від місця приготування м’яса: тобто використовувати різні прилади і готувати на різних поверхнях. Можна, наприклад, підійти до цього творчо і підібрати до продуктів спеціальні обробні дошки різних кольорів.

Крім того, потрібно відокремлювати рушник, яким Ви витираєте тарілки, від рушника, який використовуєте після миття рук.

Уявіть, що Ви мікробіолог і без санітарії Вам не вижити

Вчені радять ввести санітарні заходи в звичку так само, як це роблять професійні мікробіологи. Очевидно, що санітарія і правила безпеки на кухні – найкращий спосіб застерегти себе від харчового зараження, проте швидкий ритм життя не дозволяє нам виділити достатньо часу для прибирання кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Практичні поради юриста: гарантійний ремонт товару (ВІДЕО)

Процес дезінфекції можна зробити зручним. Просто зберігаєте на кухні пляшку з дезинфікуючим засобом і періодично протирайте поверхні, особливо після приготування великих страв. Не забувайте також витирати ручки шаф, холодильника і духовки, за які Ви часто беретеся під час готування. Більшість людей не звертають на це уваги, однак такі прості речі запобігають поширенню мікробів. Будьте здорові 😉

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах