Цукор – двигун торгівлі. Як українців підсадили на солодкий пісок

Люди стали голодними– все більше почали їсти. Середня калорійність бургера зросла втричі за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал. Журналісти «Електронної книги скарг України» публікують витяг...
Фото: novosti-dny.com

Люди стали голодними– все більше почали їсти. Середня калорійність бургера зросла втричі за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал.

Журналісти «Електронної книги скарг України» публікують витяг із лекцій Роберта Люстіга, лікара-ендокринолога в Сан-Франциско, «Жирний шанс: фруктоза 2.0». У ній він ділиться з небайдужими до проблеми, відповідями на довічні питання: чому знежирені продукти і книги про здорове харчування провокують ожиріння і яку роль в цьому грають гравці харчової індустрії. Невже лобі існує навіть цукрове? І навіщо це потрібно виробникам товарів?

Цьогоріч університетські колеги Люстіга показали масштабний аналіз ринку продуктів харчування, в якому знаходять відповідь на запитання, що насправді лежать в основі епідемії цукрового діабету та ожиріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “8 ознак “покращеного” світу на думку Білла Гейтса

Сам Люстіг веде багаторічну війну з неправильними переконаннями. Він доводить, що сучасні уявлення про здоров’я та здоровий спосіб харчування побудований на хибних ідеях і шкідливих законах, які часто лобіюють «харчовики». Це обґрунтовані свідчення: кожну думку професор Люстиг підтверджує даними кропіткої роботи побудованої на масштабних національних і міжнародних дослідженнях. Його попередню лекцію із милозвучною назвою «Цукор: гірка правда», подивилося більше 4 млн осіб – значний результат для півторагодинного відео, нашпигованого біохімічними формулами, даними, термінами.

Проблема планетарного масштабу

У світі на 30 відсотків більше людей з ожирінням, ніж голодуючих. П’ять відсотків населення планети (366000000 чоловік) вже хворі на цукровий діабет, особливо стрімке зростання епідемії відбувається в останні 15 років. Ожиріння стає національною проблемою в тих країнах, де є проблема голоду. Рівень дитячого ожиріння зростає особливо швидко. Це відбувається в США і Японії, в Росії і в усіх країнах, що розвиваються.

Лікування діабету в 2012 році обійшлося американському бюджету в $245 млрд – ця сума зросла на 41 відсоток всього за п’ять років. До 2030 року майже половина американців (42 відсотка) будуть страждати ожирінням. На лікування ускладнень або наслідків метаболічного синдрому йде три чверті всього бюджету охорони здоров’я! Якби вдалося хоча б сповільнити епідемію діабету, не знадобилися б ні реформа охорони здоров’я, ні секвестр бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:У «Козирній карті» кидають на гроші?

Метаболічний синдром – проблема не тільки повних людей. Метаболічний синдром – це нездоровий обмін речовин, який призводить до смертельних захворювань на кшталт інфаркту, діабету і навіть раку. Він зустрічається далеко не тільки у людей із зайвою вагою: у 40 з 70 відсотків людей з нормальною вагою лікарі діагностують метаболічні порушення, характерні для ожиріння. Тобто якщо людина не виглядає повним, це зовсім не означає, що у нього немає хвороб, характерних для людей з надмірною вагою.

Що призводить до ожиріння: міф №1

Закон збереження енергії говорить, що всі калорії (енергію), які ми споживаємо, необхідно витратити – в іншому випадку вони будуть накопичуватися в організмі у вигляді жиру. Здоровий глузд підказує: щоб бути здоровим, менше їжте – більше рухайтеся. Ось і випливає головний хибний! висновок: Ви або менше їжте, або більше витрачайте калорій, а якщо Ви цього не робите, Бог Вам суддя. Вся відповідальність – на Вас. Проти такого підходу Люстіг веде багаторічну священну війну.

По-перше, не всі калорії однаково корисні, з різною їжі вони засвоюються по-різному. У цьому сенсі солодка їжа набагато небезпечніша, ніж жирна.

По-друге, доведено, що фізичні навантаження – курам на сміх. Вони майже не допомагають схуднути. Звичайно, фізичні навантаження допомагають набрати м’язову масу і взагалі корисні для здоров’я, але вони не міняють або майже не змінюють цифру на вагах.

По-третє, не весь жир однаково шкідливий для здоров’я: підшкірний жир не провокує проблем з обміном речовин і не підвищує ризик небезпечних захворювань. Можливо, так званий целюліт  має не естетичний вигляд, але шкоди здоров’ю він не завдає. У свою чергу, вісцеральний (нутряний) жир, може зовсім не бути помітний неозброєним оком, але саме він огортає серце, печінку та інші життєво важливі органи, представляючи реальну загрозу.

Люди стали ненаситними – все більше почали їсти. Середня калорійність бургера зросла втричі за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал. Чоловіки сьогодні в середньому з’їдають в день на 187 ккал більше, ніж 25 років тому, жінки – на 335 ккал, а хлопчики- підлітки – на 275 ккал. Але чому? Людина схильна до переїдання не через загальну розбещеність, а через важкі біохімічні порушення, до яких, в свою чергу, призводить тиск навколишнього світу.

НАРКОТИК БЕЗ ЗАБОРОНИ У ВСЬОМУ СВІТІ

Популярна література про здорове харчування чи то застерігає чи то просто повчає, що фастфуд шкідливий, тому що в ньому багато солі, жиру і цукру. Насправді в мозку просто немає механізмів звикання до жиру або солі, зате цукор працює за тим же принципом, що і сильні наркотики. Окрім цього, система заохочення в мозку влаштована таким чином, що, розвиваючи звикання до одного наркотику, людина одночасно розвиває звикання до інших, яких він в житті не бачив, але які запускають ті ж біохімічні процеси.

Висновок: людина, привчена з дитинства до солодкого, вже схильна і до алкоголізму, і до наркоманії.

Проте сьогодні солодкі напої рекламуються як корисні та здорові, «глюкоза необхідна мозку» , а в «легких»  продуктах відсутність жиру щедро компенсується цукром. Цукор використовується для карамелізації і підфарбовування навіть тієї їжі, що не припускає солодкого смаку (смаженого м’яса , наприклад). Тому споживання фруктози за півстоліття зросла в п’ять разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Продовольча проблема: одні голодають інші пухнуть від їжі

У рейтингу продуктів, які викликають ожиріння, перші два місця займають чіпси і картопля фрі. Серед напоїв з великим відривом лідирують підсолоджені лимонади, газована вода і соки.

shugar

Уважно подивіться на карту США. Видно чітку кореляцію між рівнем ожиріння в різних штатах , рівнем цукрового діабету, серцево -судинних захворювань і – увага – споживанням газованої води на душу населення.

Світове споживання цукру і цукрових культур зросла втричі за останні 50 років.! Тут лідер – Бразилія, торік бідна країна, яка виробляла на експорт цукор, який для більшості  містян був не по кишені. У XX столітті цукор подешевшав, Бразилія розбагатіла і стала лідером вже не серед виробників, а серед споживачів солодкого пісочку.

Якщо подивитися на світове поширення діабету, то найбільші проблеми з цією хворобою навіть не у Північної Америки, а у Саудівської Аравії, Кувейту, Катару, ОАЕ та Малайзії.

shugar2

Чому там найбільше діабетиків? Діло в кліматі і культурі: з одного боку, спекотно, з іншого – заборонений алкоголь. Відповідно, всі п’ють холодний солодкий лимонад. У певному сенсі алкоголь безпечніше лимонаду, тому що у кожної людини є межа споживання спиртного (більше якого він не може випити) , але газовану воду можна пити літрами.

Вчені з UCSF проаналізували дані Всесвітньої продовольчої організації, Міжнародної федерації діабету і Світового банку по 204 країнам, щоб скласти повну картину економіки харчування і діабету.

Всього за сім років, з 2000 по 2007 рік, рівень діабету у світі зріс з 5,5 до 7 відсотків. З усього різноманіття факторів безпосередню роль грає цукор і інша багата вуглеводами їжа. Калорійність, що цікаво, сама по собі не так важлива: якщо з’їдати в день на 150 кілокалорій більше, то ймовірність цукрового діабету зростає всього на 0,1 відсотка. Однак якщо ці 150 кілокалорій Ви добираєте за допомогою солодкої газованої води, ймовірність захворіти на цукровий діабет збільшується в 11 разів. Близько чверті всіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю, не абстрактним неправильним харчуванням або переїданням, а цілком і виключно – цукром. Висновок: щоб зупинити епідемію діабету, достатньо тільки лише обмежити споживання цукру, як обмежується доступ до будь-яких інших наркотиків.

 Наркоманія – двигун торгівлі

Звідки сучасна людина отримує цукор? Близько третини ми випиваємо з солодкими напоями, шосту частину з’їдаємо в десертах, а близько половини цукру ховається в їжі, яка не обов’язково солодка, – в соусах, хлібі, макаронах і майже у всій промислової їжі. У 1990 році американська харчова індустрія пролобіювала нові правила FDA (Американської комісії з контролю за продуктами і ліками), за якими виробники не зобов’язані писати на упаковці кількість доданого цукру. Компанії мотивують це тим, що так вони розкривали б рецептуру, а це ж секрет фірми… Досі закон (і в Україні теж) дозволяє не вказувати кількість доданого цукру. 80 відсотків продуктів, які продаються в супермаркетах, містять доданий цукор. Цукор – це двигун торгівлі. Оскільки цукор володіє наркотичним ефектом, він змушує нас купувати і їсти більше.

За останні 30 років середній споживач став витрачати помітно (на 5-10 відсотків) менше грошей на м’ясо і молочну продукцію і вдвічі збільшив свої витрати на напівфабрикати (оброблені харчові продукти) і солодощі. На графіку наведений період з 1982 року по 2012 рік.

shugar3

 

ФОРМУЛА УСПІХУ ГІГАНТСЬКИХ КОМПАНІЙ

Нечисленні компанії, акції та доходи яких продовжували зростати, не зважаючи на кризу 2008 року, – це McDonalds, Coca-Cola, Pepsi. Тому що у них є формула успіху, яка дозволяє їм продавати з кожним роком все більше. І звичайна людина банально беззахисна, оскільки не уявляє собі, наскільки глибоко вона на цукровій голці. А уряд навіть у розвинених країнах не робить нічого, щоб обмежити цукрову наркоманію і стрімко зростаючу епідемію пов’язаних з нею хвороб.

 ФІЛЬМ: «Цукор: гірка правда»



Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

apteka mujchine for man ukonkemerovo woditely driver.

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах