Анрі Шено: «Ви знаєте, що знаходять у шлунку після розтину? Неперетравлену каву з молоком».

Французький дієтолог Анрі Шено  розповідає про те, як правильно харчуватись. У клініці відомого гуру детоксу (дієта, спрямована на виведення з організму шлаків і токсинів, а отже і лишніх кілограмів),...
Анри

Французький дієтолог Анрі Шено  розповідає про те, як правильно харчуватись.

У клініці відомого гуру детоксу (дієта, спрямована на виведення з організму шлаків і токсинів, а отже і лишніх кілограмів), яка знаходиться в Мерано, свого часу побували ледь не всі члени клану Фенді, принцеса Монако, емір Катару, Лучіано Паваротті та й узагалі – значна частина світової бізнес-еліти. Анрі Шено є автором власного методу генетичної типології людей за станом шкіри та науки біонтології, що вивчає психофізичні фактори старіння.

Нам варто щось замовити.

Ми снідаємо? – Анрі із сумнівом позирає на годинник. – Тоді все просто. Фрукти і зелений чай.

І все?

Зранку організм налаштований на виведення токсинів, і не потрібно перевантажувати його їжею, яка вимагає тривалого засвоєння. Процес засвоєння – це інша фаза, вона настає після 12 години дня.

А як загалом який має вигляд Ваш розклад харчування?

О шостій ранку я снідаю фруктами, о першій – обідаю, а о восьмій – вечеряю. А об 11 ранку і о 5-ій вечора з’їдаю ще кілька фруктів.

Невже фрукти надають Вам, дорослому чоловікові, достатньо енергії для того, щоб працювати цілий день?

А що ви називаєте енергією?

Сили, необхідні для роботи, наприклад.

Ось гляньте. Людина завжди живе з температурою 37 градусів. І найважливіше – підтримувати цей енергетичний рівень. Прийом їжі – це те, що повинно сприяти виділенню енергії. Але переїдання призводить  до протилежного результату – до її різкого зниження.

Гаразд, давайте розглянемо на конкретному прикладі. Я, скажімо, працюю переважно розумово, цілий день сиджу на одному місці. Що б Ви порекомендували мені замовити на сніданок?

Фрукти і зелений чай – незворушно знизує плечима пан Шено.

Це що, універсальний рецепт?

Авжеж. Хоча, зараз уже майже полудень. Можна з’їсти щось більш суттєве. Що Ви, зазвичай, їсте на сніданок?

Залежно від пори року. Влітку часто п’ю просто каву з молоком.

З молоком?! Не до столу, звісно, сказано, але Ви знаєте, що знаходять у шлунку під час розтину?Неперетравлену каву з молоком! Це два абсолютно несумісні продукти. Кава й без того зовсім не корисна, але якщо вже пити – то тільки еспресо, а краще – рістрето. І тільки після прийому їжі.

А американо?

Ні. Це американський декаданс. Кава повинна бути міцною. І її має бути мало.

Добре. Візьмемо еспресо. А що поїсти? Можливо, кашу?

Злаки на сніданок – така собі ідея. Їх краще вживати на обід. А взагалі – правильне харчування слід починати звикаючи до повільних вуглеводів. Ви любите шинку? Тоді візьміть млинці з сиром, яйцями та шинкою. Тільки попросіть, щоб зробили без сиру. І сезонний салат з фруктів. У них немає сьомги? Тоді я теж візьму фруктовий салат і млинці з сьомгою та шпинатом. Хоча поєднання доволі дивне.

Салат з сезонних фруктів залишився лише один. Доктор Шено люб’язно ним поступається і замовляє собі яблучний фреш. Офіціант ввічливо запитує, в якій послідовності подавати страви та напої, і йде. Про фреш він, щоправда, забуде, але на щастя, ми про нього забудемо теж.

А як щодо йогуртів?

Тут треба бути обережним, адже не всі добре переносять лактозу. Звичайно, це питання індивідуальне, ну і в кожного своя особиста непереносимість конкретних продуктів, але в сучасному світі  у більшості людей спостерігається саме непереносимість лактози.

Але чому? Адже молоко – це найприродніший з усіх продуктів.

По-перше, це не зовсім так. Сьогодні багато жінок, принаймні в Європі, не годують немовлят груддю, через те що працюють. І, загалом, тут немає ніякої трагедії – дитині потрібно всього три місяці для того, щоб сформувати власний імунітет. І тільки в цей період життя молоко є незамінним елементом. Дорослій людині воно не потрібне. Навіть навпаки, воно абсолютно не є корисним. Особливо, для зубів.

Тобто від йогуртів теж  варто відмовитися?

Можна обирати йогурти, в складі яких немає лактози.

А щодо випічки?

Дайте мені папірець. От дивіться. Є постійний рівень цукру в крові. Ось я з’їв тістечко, і рівень цукру в мене різко підскочив. А потім швидко впав. І так увесь день. Вже через місяць такого життя в мене з’являться відхилення, і це лише питання часу, коли вони стануть необоротними.Найголовніше – це розуміти, що тістечок, кока-коли та інших швидких вуглеводів потребує мозок, а не шлунок. Так, організму необхідно споживати солодке, але це зовсім не означає, що йдеться про кока-колу чи круасани. Просто треба навчити свій мозок надсилати правильні сигнали і правильно на них реагувати.

І як цього досягти? Сила думки і автотренінг?

Усвідомлення, безперечно, необхідне, але найголовніше – старанно пережовувати. Якщо Ви не жуєте – мозок не має достатньо часу і можливостей для ідентифікації того, що саме Ви їсте.

Технічно все зрозуміло. Але як примусити себе змінити звичку? Ви ж знаєте, що це надзвичайно важко.

Я знаю, що для того, аби змінити звичку, потрібно просто мати на меті її змінити. До речі, для вас це досить актуально. Ви – червоний тип. Відповідно, Ваша слабка зона – товстий кишечник. Якщо не будете старанно пережовувати їжу – почнете пухнути.

А як ви зрозуміли, що я – червоний тип?

Я 41 рік дивлюсь на людей, чого ж ви очікували?

Відповідно до типології  Анрі Шено, в основі якої – китайська медична теорія 5-ти елементів, люди поділяються на п’ять типів:

  • Зелені (елементдерево; пора рокувесна; емоціягнів; проблемні зонинирки та печінка).
  • Червоні (елементвогонь; пора рокуліто; емоціярадість; проблемні зонисерце і товстий кишечник).
  • Жовті (елемент земля; пора рокукінець літа; емоціярозмірковування; проблемні зонитравлення, нервова система, імунітет).
  • Білі (елементметал; пора рокуосінь; емоціясум; проблемні зоникишечник, лімфатична система).
  • Сірі (елементвода; пора рокузима; емоціястрах; проблемні зонинирки, кісткова тканина).

А чому Ви взагалі почали займатися дієтологією? Це, все ж таки, не дуже «чоловіча» професія.

Я зростав у сільській сім’ї. Під час війни франкісти вбили 80 % моєї родини лише через те, що вони були каталонцями, і мене виховував дід. Оскільки я був найстаршим серед онуків, я повинен був отримати господарство у спадок. Тому, коли я закінчив початкову школу, дід вирішив, що з мене досить освіти – час іти в поле. Але я продовжував вчитись. Дід був незадоволений, тому я йому сказав: «Гаразд, всі канікули я буду працювати на тебе. Але ти будеш мені за це платити». Так ми і жили. А після коледжу я поїхав служити в Алжир і там остаточно зрозумів, що моя пристрасть – біологія. Особливо мене цікавила морська біологія. Потім я повернувся і здобув вищу освіту. А одного разу – побачив оголошення про лекцію з біоестетики на дверях перукарні моєї мами і вирішив туди завітати. В кінці лекції я розтрощив лектора вщент. На наступний день мені зателефонував організатор і сказав, що тепер усі хочуть почути мої лекції. Я віднікувався і говорив, що не читаю ніяких лекцій, а потім погодився – врешті-решт мені потрібна була робота, а він був готовий мені платити. І я почав читати лекції. Потім почав випускати фітокосметику і відкрив у Каннах поліклініку, яка спеціалізувалася на превентивній медицині. А одного разу, вранці, я прокинувся і зомлів. Прийшов до тями у паризькій лікарні. «Ти виснажився, тобі потрібно відпочити», – сказав мені лікар. А коли зрозумів, що я добровільно не погоджусь, просто посадив у літак і відправив до Сардинії. Я провів там два тижні, добре подумав,і зрозумів, що час усе це кидати.

Чому?

Бо я йшов не своїм шляхом і жив через силу. І якщо б я продовжував у тому ж дусі, довго б не протягнув. Я був загублений і не дуже розумів, що далі. А потім завітав до одного свого пацієнта, видавця з Rizzoli, відомого італійського видавництва, і він мимохідь запитав, якого біса я не пишу для них книжки. І я сів писати свою першу книгу «Енергетична дієта».

То звідки ж узявся інтерес саме до дієтології?

Їжа — це базова необхідність. Без їжі ти загинеш. Ледь не померши від перевтоми, я дуже гостро відчув межу між життям і смертю. Тому, від превентивної медицини я вирішив рухатись углиб — до превентивної турботи про здоров’я. А тут головні важелі — це якість харчування та якість повітря. Так з’явилися Palace Merano та Espace Henri Chenot.

Вас називають «гуру дієтології». У чому секрет популярності вашого методу?

Метод нікому не допоможе, якщо  з ним мають справу пересічні люди. Я працюю в клініці 40 років. І серед моїх співробітників безліч людей, які зі мною протягом усіх цих 40-ка років. А при клініці є школа, де ми навчаємо працівників. Ви що, ні разу у нас не були? – раптом суворо цікавиться доктор Шено.

Ні.

То приїздіть!

Метод Анрі Шено полягає в поєднанні  спеціальної дієти, яка повністю виключає м’ясо, молоко, яйця, алкоголь та каву  з масажем енергетичних точок і меридіанів, спа-процедурами, душем Шарко і благодатним спогляданням та усамітненням у живописному італійському закутку.

При цьому пан Шено принципово не вважає клініку бізнесом. Ба більше, він навмисно не відкриває філій по всьому світу (є декілька спа, відкритих під брендом «Шено», але медичні послуги там не пропонують), зберігаючи за Palace Merano статус єдиної і неповторної клініки.Логіка? Головне, працюючи з методом Шено, – людський ресурс.

Я не готова. Я їм гамбургери, п’ю вино і курю.

Це лише питання часу. Я теж колись курив. По дві пачки Gitanes  на  день.

І як Вам вдалося кинути?

Дуже просто.Сказав собі: «Все, досить, більше ти курити не будеш». Мені було 35, і я прекрасно розумів, що далі буде тільки гірше.  Але в Palace Merano, до речі, в нас навіть є курильня.

А як щодо алкоголю?

Пляшка на самоті? Це привід замислитись, що насправді вас турбує. При  чому навряд чи мова йде про якісь матеріальні речі. Це завжди емоції. А якщо ви маєте на увазі бокал червоного вина – то чом би й ні? Це корисно. Я сам великий поціновувач вина і кожного дня регулярно випиваю по келиху. Але ніколи не п’ю під час їжі. Тому що змішувати вино і їжу – це неправильно. Ти припиняєш жувати і починаєш заковтувати. Тому, коли люди п’ють за вечерею, прийом їжі перетворюється на спробу якомога більше проковтнути.

А можливо, вони п’ють заради задоволення?

Задоволення – це делікатність. Його можна відчути тільки смакуючи вино. Далі починається пиятика.

Ваш раціон складається із суцільних обмежень.

Ні, просто я чітко знаю, чого хочу. І не заглушую їжею інші, непов’язані з харчуванням, потреби.

Виходить, ваш метод – це щось на кшталт психотерапії, тільки зосередженої  навколо харчування.

Я б так не сказав. Я вивчав психотерапію, але не дуже-то їй довіряю. Окрім того, що людям потрібно, щоб їх чули, їм потрібно ще й допомагати. В мене є теорія, що ми всі досконалі від народження. І щоб не забувати про це, я кожного ранку прокидаюсь, підходжу до дзеркала і даю собі 10 балів з 10-ти. А ввечері  підсумовую все, що зробив за день, і знімаю собі бали за помилки.

І за що знімаєте?

За егоїзм, за відсутність терпіння. Та й чимало за що. Знаєте, – по-філософськи зазначає пан Шено, – є одне правило. Не тисяча, а всього одне. Усі ми живемо на Землі, а отже, ми всі обов’язково коримося її законам, особливо – ритму дня. І процесу старіння – з роками всі процеси в організмі уповільнюються. В 35 починається зниження активних життєвих функцій, і в першу чергу – травної. Якщо б я у свої 71 споживав те ж, що і у 20, в мене не було б жодних шансів.

А чим ви харчувались, коли Вам було 20?

Після ліцею я переїхав з Тулузи в Париж. Там минули мої найбожевільніші роки. Ми з Джонні Холідеєм  однолітки, і в нас була одна юність на двох. Оскільки французи – справжні расисти, ми ніколи не любили французьку кухню і відвідували переважно  каталонські чи тулузькі ресторани. А там в основному ми їли касуле (м’ясне рагу з квасолею) і пили багато вина.

А коли ж закінчились роки щасливого безумства?

Я викладав курс лекцій в Італії, і на одній із них навпроти мене сіла дівчина. Сказала, що мій друг просив передати мені вітання. Я запросив її повечеряти, а через три години зрозумів, що зовсім не готовий з нею розлучитися. Ось так все й закінчилось. І почалось нове життя, яке триває уже 35 років.

Приносять їжу.

Проблеми з жовчним міхуром, – заявляє дієтолог, щойно офіціант нас залишив, ледь кинувши на нього оком. А потім з ентузіазмом береться куштувати млинці. – Пересолені. При чому сильно.

Може сьомга занадто солона?

Та ні. Сьомги тут взагалі практично немає, – незворушно знизує плечима. – Млинці не пропечені зсередини, а з країв – сухі, як картон. Звісно, не можна сказати, що це дуже погано, але могло би бути й значно краще.

А Ви самі любите готувати?

Ні, кухня – це парафія моєї дружини (Домінік відповідає за меню в Palace Merano). Я можу приготувати спагеті чи різото, але в цілому мене не тягне до освоєння цієї території. Зате я дуже полюбляю ходити на ринок по продукти. Мені подобається делікатність процесу – вибір риби, овочів, фруктів.

А що ще в житті вам приносить задоволення?

Мабуть, найбільше задоволення я отримую від роботи. І не тільки у клініці. Я багато пишу – статті, книги. І від моєї сім’ї. У нас з Домінік двоє дітей. Мій син проживає у Сан Франциско. Ніколя дуже раціональний і в деякій мірі пішов моїм шляхом– він займається косметикою, біодобавками і відкрив мережу спа. Щоправда, без лікувальних центрів. А Каролін – художниця. Вона живе в Лугано. Чотири роки тому приїздила до Москви вивчати російську.

Багато подорожуєте?

Я втомився. Я дуже багато подорожував свого часу, і зараз мені набагато більше подобається у себе вдома, в Мерано. Хоча, нещодавно я був у Стамбулі, і мені дуже сподобалось. А взагалі я обожнюю Таїланд і повертаюсь туди щороку.

А що думаєте про цей заклад?

Вони намагаються догодити клієнтові. Це плюс. Але кухня в них слабенька. А це вже великий мінус.

Ви б сюди повернулись?

Щоб поїсти? Ніколи. Щоб випити чашечку кави – чому б ні?

Щиро Ваша, “Електронна книга скарг України”;)

reaction.ua@gmail.com:підписка

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах