Про органічну їжу

Органічні продукти – як їх вирощують і чому вони такі корисні? “Біо”, “Без консервантів”, “Еко”, “Натуральний” – виробники так загралися цими словами, що складається враження ніби усі продукти на...
organik-eko-food-eda-zdorovie-shop-magazin-ovochi.jpg

Органічні продукти – як їх вирощують і чому вони такі корисні?

“Біо”, “Без консервантів”, “Еко”, “Натуральний” – виробники так загралися цими словами, що складається враження ніби усі продукти на полицях однаково корисні.

Але іноді ці слова, окрім фантазій виробника, ні про що не говорять. Але написавши на звичайному продукті “Еко” можна  з легкістю піднімати його вартість – бо якщо “Еко”, значить старалися, значить вирощували, щоб не доведи Господи до шлунку споживача потрапили консерванти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Чи варто купувати органічні продукти?

Але для органічної їжі існують спеціальні європейські стандарти, не достатньо просто написати “Натуральний”, цей напис потрібно підтвердити логотипом «OrganicFarming» і вказати орган сертифікації, окрім цього ще й написати відповідний номер сертифіката виробника.

Такі позначки дають споживачу можливість первірити чи нафантазував виробник, чи дійсно його продукт відповідає органічній якості. В нашій країні як маркування органічної продукції використовується логотип “БІОЛан Україна” та “Органік Стандарт”. Тому перед тим, як спокуситися на напис “Еко” краще пошукайте такі позначки:

organ-eko

А тепер про головне, що значить органічний продукт, які основні вимоги до нього і чому він дорожчий від звичайних?

Може скластися враження, що органічний томат кращий, ніж той,  на якому немає відповідних маркувань. І це дійсно буде так.

(Не враховуючи українських бабусь, які на своєму городі, без хімії, вирощують справжні помідори, в цій статті ми говоримо тільки про масштабних виробників);)

Одна з головних вимог, може навіть найголовніша – це обов’язкова сертифікація земель для органічного виробництва. Не може дядя Коля, взяти чорнозем, виростити томати і продавати їх під назвою “Еко” – це буде обман споживача, проти чого виступає Конституція. Про це можете почитати в розділі: “ПРАВА СПОЖИВАЧА“.

Щоб отримати такий ґрунт класу “люкс”, виробник має показати органу із сертифікації свої землі, щоб вони пересвідчилися, що ділянки дійсно відносяться до екологічно чистих, на яких якщо і виросте томат – то він буде справді органічним.

(Томат тільки приклад, взагалі це стосується будь-якого продукту, який має претензію на свою назву “Органічний”).

Коли землю перевірили, візьмуться перевіряти і насіння. І візьмуть обіцянку, що виробник у боротьбі зі шкідниками не буде застосовувати хімікати, а тільки використовуватиме механічні, біологічні, фізичні, агротехнічні та інші методи боротьби, що навіть поруч не лежали із хімією.

Щодо органічного м’яса. Усі органічні тварини повинні бути народжені та вирощені на пасовищах, і увага! на яких більше трьох років не застосовувалися хімікати, сертифікованих відповідно до вимог органічного виробництва.

Якщо у виробника зачешуться руки додати консервантів – він це може зробити, але тільки: нерафінованих рослинних й ефірних масел, може додати до органічного виробу цукро та сіль, щодо барвників – вони повинні бути тільки натуральні із соку ягід, фруктів і овочів, натуральні кислоти, мед, фруктовий пектин, прянощі, якщо ароматизатори – теж тільки натуральні! гуарову камідь, агар-агар, каррагенан з червних водоростей та інші немодифіковані інгрідієнти. Упаковка, щоб Ви не сумнівалися в органічності продукту, тільки біопластик, папір, скло.

Знаєте тепер про органічний продукт, можете почитати і про ГМО: “Чорний списко продуктів з ГМО“.

Тому перед тим, як фермер захоче назвати свій продукт органічним він повинен покликати на своє господарство акредитовану міжнародну організаці, яка може сертифікувати такі продукти і чекати на повну перевірку: насіння, звідки він його взяв, як вирощує, чи полюбляє додавати фермер хімію до рослин чи грунту, де переробляється продукція, чи не захотів раптом фермер зекономити і висадити поруч із органічною продукцією недоорганічну.

А якщо це стосується і твари – то вони подивляться в яких умовах утримується свійська тварина, на яких пасовищах смакує травку, чи не були раптом ці пасовища удобрені хімічними засобами. І якщо все гаразд то фермерське господарство буде проходити адапційний період, а це 2-3 роки. І тільки після цього він отримає те, заради чого так довго чекав  – сертифікат, який дасть право називатися його продукції “органічна продукція”.

Щоб не запам’ятовувати увесь цей процес, можна його охарактеризувати дуже просто: як вирощували наші діди та прадіди картопельку чи бурячок, так повинні вирощувати фермери і сьогодні, щоб їхня продукція мала голосну назву “органічний продукт”. Бо, якщо є шкідники – птахи Вам в допомогу, якщо вродила земля – дай їй “відпочити”. Головний союзник органічного виробництва – досвід великої селянської мудрості, яку, чомусь забули. Тому і кошутє органічний продукт дорожче ніж сурогат.

А як в Україні з органічним продуктом?

За цим у нас стежить Міжнародна громадська асоціація учасників органічного виробництва «БІОЛан Україна». В цьому їм допомагає Швейцарія, бо разом з Україною організували спеціальний проект: “Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні”. От і виконують вони свою функцію: сертифікують, дають наклейки, щоб українські шлунки мали ще й корисну їжу.

І як зазначає ця асоціація 300 000 га сільськогосподарських площ вде зайняті органічним виробництвом.  І до речі, щодо ціни, то кажуть, що органічна продукція може навіть позмагатися ціною із неорганічною – якби не упакування таких товарів, не перевезення. Органічний продукт може коштувати максимум на 20-30% дорожче ніж неорганічний.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах