Чи варто купувати органічні продукти?

Останнім часом почався справжній бум на органічні продукти. Багато хто готовий переплатити, але купити корисну для здоров’я органіку. Ось тільки у вчених це викликає скепсис. Користь від органічних продуктів...
organik-eko-food-eda-zdorovie-shop-magazin-ovochi.jpg

Останнім часом почався справжній бум на органічні продукти. Багато хто готовий переплатити, але купити корисну для здоров’я органіку. Ось тільки у вчених це викликає скепсис. Користь від органічних продуктів ніхто не довів, хоча й не спростував.

Органічні продукти коштують набагато дорожче. Хтось вважає, що вони дуже корисні для здоров’я, а хтось впевнений, що це міф і таким чином нас просто змушують витрачати більше. Vox вирішив дослідити це питання і дізнатися думку вчених з приводу органічної їжі.

В цілому вчені налаштовані по відношенню до органічних продуктів скептично. Деякі дослідження доводять, що органічні продукти нічим не відрізняються від звичайних: у них точно такі ж поживні властивості, як і в іншої їжі. Наприклад, британський урядова установа Food Standards Agency, проаналізувавши 67 наукових робіт, не знайшла принципової різниці між якістю поживних речовин органічних і звичайних продуктів.

У 2012 році було проведено більш велике дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Annals of Internal Medicine. На основі 237 робіт вчені показали, що біопродукти не є більш корисною і безпечною альтернативою продуктам, вирощеним з використанням різних хімічних речовин.

Інші вчені стверджують зворотне. У липні 2014 року в журналі British Journal of Nutrition вчені з Університету Ньюкасла опублікували дослідження, в якому на основі результатів 347 робіт показали, що в деяких біологічно чистих продуктах більш високий рівень антиоксидантів.

Органічна їжа мало відрізняється від неорганічної

Саме поняття «органічний» досить розмите. Найчастіше його застосовують до овочів і фруктів, вироблених без використання пестицидів, добрив на основі нафти та іншої «хімії». Щоб виготовити органічне м’ясо, тваринам не можна давати антибіотики і гормони росту.

Однак тут межа залишається досить тонкою. Добриво може бути натуральним, але все одно містити шкідливі речовини на зразок свинцю, кадмію або різних природних пестицидів. Такі продукти можуть називатися і «органічними», але навряд чи їх можна назвати безпечними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Який матиме вигляд кухня майбутнього від ІКЕА

У підсумку, вчені просто не можуть чітко відокремити органічні продукти від неорганічних. Це призводить до певної плутанини. Одне з досліджень, опубліковане в 2013 році, довело, що в помідорах, вирощених на органічному добриві, більше вітаміну С, проте самі помідори менше за розміром і, таким чином, різниця в кількості вітаміну не так вже й велика. Інше дослідження довело, що в органічному молоці в США більше поліненасичених жирних кислот Омега-3. Однак це може бути пов’язано не стільки з органічними методами ферми, скільки з особливостями корму, який вона використовувала.

Найостанніші дослідження, які представляли собою мета-аналіз (поєдання, –ред.) попередніх робіт, показали, що різниця між органічною їжею і звичайними продуктами не так вже й велика.

Органічні продукти: вся справа в антиоксидантах

Торік було опубліковано найбільше дослідження, яке підтвердило користь органічних продуктів. У 2014 році професор з Університету Ньюкасла Карло Лейферт провів дослідження, в рамках якого він вивчив 347 робіт, де порівнювалися органічні і традиційні сільськогосподарські методи у всьому світі.

Вчений дійшов до декількох висновків:

1. Продукти, вирощені за допомогою органічних методів, містять більше антиоксидантів. Рівень антиоксидантів (флавоноїди, фенолокислоти, антоціани і каротиноїди) в них вище на 20% -40%. Ці речовини виникають в рослинах для захисту, у разі якщо вони піддаються тиску навколишнього середовища. Можливо, при органічній обробці, на рослин частіше нападають шкідники.

2. У зернах, вирощених органічними методами, міститься на 48% менше кадмію. Кадмій – це важкий метал, який поглинається рослинами і шкідливий для людини, якщо міститься в їжі у великих кількостях. Правда, ці результати можуть бути пов’язані не стільки з добривом, скільки з різницею в типах ґрунту на конкретних фермах. Крім того, ми в середньому споживаємо не так багато кадмію, щоб викликати, наприклад, ризик пошкодження нирок, якщо, звичайно, не куримо і не їмо занадто багато молюсків (це основні джерела кадмію).

3. У органічних фруктах і овочах менше залишкової кількості синтетичних пестицидів. Це не дивно: адже на органічних фермах не використовуються синтетичні пестициди. Вчені ж не перевіряли рівень вмісту в продуктах натуральних пестицидів, які також можуть бути отруйними. Вчені не впевнені в тому, що синтетичні пестициди можуть завдати серйозної шкоди організму. Крім того, їх стає набагато менше, якщо перед їжею мити овочі і фрукти.

4. У органічних продуктах менше білків, харчових волокон і нітратів. Цей висновок рідко висвітлюється в пресі, хоча він говорить скоріше про користь звичайних продуктів. У той же час невідомо, який рівень цих речовин корисний або, навпаки, шкідливий для нашого організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “101 спосіб зайняти дітей влітку, не витративши ні копійки

Дослідження Лейферта викликало багато критики. Вчені вважають, що користь органічних продуктів так і не була доведена. Наприклад, є претензія до головного висновку вченого про більший рівень антиоксидантів. Прийнято вважати, що вони захищають людей від деяких захворювань. Але в цілому вчені не впевнені, що вони дуже корисні.

Загалом, вчені радять просто їсти більше овочів і фруктів. Якщо у Вас немає можливості купувати дорогі органічні продукти, то в цьому немає нічого страшного. Відмовляти собі в деяких продуктах заради того, щоб купити органіку, особливого сенсу немає.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

apteka mujchine for man ukonkemerovo woditely driver.

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах