Фото: www.liveinternet.ru

Як вибрати справжній чай, а не підробку?

Любите пити чаї, дізнайтеся, можливо саме в Вашій чашці зараз плаває сіно, а не благородний напій.Купуючи барвисто оформлену коробку з чаєм, дуже легко натрапити на контрафактний товар, або, простіше...

Любите пити чаї, дізнайтеся, можливо саме в Вашій чашці зараз плаває сіно, а не благородний напій.Купуючи барвисто оформлену коробку з чаєм, дуже легко натрапити на контрафактний товар, або, простіше кажучи, на елементарну підробку, не секрет, що “чорних дір” на Українській митниці предостатньо.

Як же відрізнити оригінал від фальшивки? Це досить непросто. Почнемо з того, що вперше чайний лист почали заварювати в Китаї, а тому представники цієї країни володіють багаторічними традиціями культивування цієї рослини. Фахівці стверджують, що справжній китайський чай (зелений і чорний) займає вищі щаблі у світових чайних рейтингах.


Є прекрасні сорти чаю в Грузії, яку китайці свого часу вважали чудовим місцем для його обробки. Ті, хто постарше, напевно, ще пам’ятають знаменитий “Грузинський, N 36”. А ось цейлонський посідає одну з останніх сходинок у світовій класифікації. Відразу обмовимося, мова йде не про марку, а про чайний лист, який зростав на Цейлоні. Цей регіон є потужним центром з переробки, але аж ніяк не з вирощування чайного листа. Це те, що стосується початкового сировини. Тепер поговоримо про те, що з ним роблять і як нам продають.

У світі прийнята єдина система маркування чаю, допомагає споживачеві розібратися, дивлячись на упаковку, що, власне, він купує.

Отже:

Pekoe (P) – це крупнолистовой, Недокручений чай;
Orange Pekoe (OP) – крупнолистовой;
Broken Orange Pekoe (BOP) – нарізаний чайний лист;
Broken Orange Pekoe Fining (BOPF) – нарізані чайні листи, очищені від гілок і Чешков;
Dust – чайний пил;
С. Т. С. – гранули.

Виявивши на упаковці відповідне маркування, можете відразу ж після оплати та отримання чека розкрити пачку і перевірити, що  Ви купили. Якщо товар не відповідає зазначеному маркуванню- повертайте підробки та отримуйте назад свої гроші, це у Ваших правах.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У РОЗДІЛІ: “ПІДРОБКА

Наступне, що обов’язково Ви маєте побачити  на упаковці – це реквізити компанії, що виготовила чай, склад інгредієнтів, що входять до продукту, термін придатності та дата виготовлення. Якщо дана інформація на упаковці відсутня, такий чай краще не брати. Але уважним бути необхідно, навіть якщо подібна інформація на упаковці є, і ось чому.

ДЕ КРИЄТЬСЯ ПІДРОБКА?

Поширена якісна фальсифікація шляхом продажу низькоякісної продукції під виглядом високоякісної. Наприклад, гранульований чай марки «СТС» видають за байховий (листовий). Дуже часті випадки заміни високоякісного чаю популярних найменуваннями (індійського, цейлонського, китайського) низькоякісними найменуваннями (грузинським, азербайджанським, краснодарським і тому подібними).

ЗАМІСТЬ СПРАВЖНЬОГО ЧАЮ БРУНЬКИ З ДЕРЕВ

У складі інгредієнтів виробник зобов’язаний вказати домішки та ароматизатори. Так звані наповнювачі бувають натуральні і синтетичні. Серед натуральних наповнювачів нечайного походження – різні трави, бруньки, квітки і гілочки ароматних або цілющих рослин.Так в чай можуть додавати будь що, аби збільшити його масу. Можливо, на одній упаковці заробіток здається не великим, але якщо подумати в масштабах по-більше, стає зрозуміло, 10 додаткових міліграм на тонну товару – дає новенький лексус і квартиру, його виробнику.

Jekspert-mikrofon-dinamik-primechanieЦікавий факт і не дуже добра новина для споживача. Чай, який фальсифікують, майже не можливо відрізнити від натурального. Тільки якщо буде груба фальсифікаця, коли низькосортна сировина вводиться в кількостях більше 50%, її можна виявити за стандартними методиками для встановлення гатунку чаю.

Тому і бувають випадки, коли дрібно нарізану, злегка обпалену і просочену ароматизатором заморську траву з успіхом видавали за екзотичний чай.

Синтетичні – есенції та інша хімія, в кращому разі безшкодна.

Про дату і термін

Якщо терміни вказані, але з моменту виготовлення пройшло більше року, від покупки такого продукту краще утриматися, оскільки очікуваний ефект від купленого чаю Ви навряд чи отримаєте.

Останнім часом надзвичайну популярність набирають всілякі сорти пакетованого чаю. Його теж підробляють досить жваво. Купуючи упаковку такого чаю, вийміть один з пакетиків і подивіться на папір, з якого він зроблений. Папір має бути пористой і не білого кольору, а всередині пакетика все ж таки чай, а не дрібно перетерте різноманітне рослинне сміття.

Ще один дуже цікавий факт. За словами фахівців, смак і аромат справжнього чаю настільки тонкий, що його практично неможливо відчути. Звідси висновок – чим сильніше та насичений аромат і міцність заварки, тим менше корисних властивостей несе в собі продукт.

Як розпізнати чайну підробку?

На жаль, чітко встановити чи у Вашій чашці справжній чай чи “пійло”- важко. Для цього потрібно застосовувати точні експрес-методи, а також, можна дізнатися про речовину за допомогою медико-біологічним вимогам, але це можуть проводити тільки у спеціально оснащених харчових лабораторіях, хто Вам може стати в нагоді – так це гуру в чайній справі;)

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах