Як обрати продукти

Обирати продукти доводиться і на базарах і в супермаркетах. Як зробити правильний вибір – дізнайтеся тут. Молоко На прилавку: потрібно розрізняти кілька видів молока, щоб вже в магазині підібрати...
market-family-rynok-produkty-potrbitel

Обирати продукти доводиться і на базарах і в супермаркетах. Як зробити правильний вибір – дізнайтеся тут.

Молоко

На прилавку: потрібно розрізняти кілька видів молока, щоб вже в магазині підібрати той, який вам більше підходить.

Пастеризоване молоко – його приготування передбачає нагрівання молока до 60-70 ° С протягом 15-30 хвилин. При цьому зберігаються всі корисні мікроорганізми, але стримується процес бродіння. Термін зберігання пастеризованого молока недовгий – всього 36 годин.

Читайте також: “Права споживача” – все про наші законні права.

Пастеризоване молоко

Піддається механічній обробці під тиском і нагрівається до температури 115-135 ° С.

При такій обробці вітаміни зберігаються, але живі спори і бактерії, у тому числі і корисні для організму, гинуть. З цієї причини стерилізоване молоко набагато цінніше і корисніше порошкового молока, але в значній мірі програє пастеризованому.

Топлене молоко

Особливість такого молока – його виробництва в тепловій обробці (нагрівання до 95-99 ° С), яка і обумовлює колір і смак продукту: смак і запах чисті, без сторонніх, не властивих свіжому молоку домішок, з добре вираженим присмаком пастеризації.

Колір білий з кремовим відтінком.

Читайте також: “Права споживача на інформацію

Як перевірити молоко вдома?

При купівлі молока легко визначити, додана в нього вода чи ні.

Капніть краплю такого молока на ніготь великого пальця і поспостерігайте: якщо крапля відразу розтікається, значить, в молоці присутня вода, якщо утримується цілої краплею, значить, молоко не розбавлялося.

Сметана на прилавку

При виборі сметани варто звернути увагу на термін придатності і термін зберігання продукту.

Натуральна сметана в герметичній упаковці може зберігатися 5-7 доби при температурі від +2 до +6 градусів, а в негерметичної (наприклад, в пластиковому стаканчику з кришкою) – 72 години. І чим менше в продукті натуральних інгредієнтів, тим довше термін придатності (2 – 4 тижні) і вище температура зберігання (від +2 до +20 ° С).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ПОРАДИ СПОЖИВАЧАМ

Як перевірити сметану в домашніх умовах?

Сметана повинна мати однорідну масу рівного білого кольору, без кислого запаху, водянистих розшарувань і твердих грудок.

Наявність на поверхні сметани рідини говорить про порушення технології її виробництва.

Сири

які мають тріщини, покриті, нехай частково, цвіллю, можна віднести до розряду некондиційних продуктів.

Винятки становлять сири, у яких подібні ознаки свідчать про зрілість (наприклад, білий з цвіллю французький сир «Рокфор») і хорошу якість.

Томати в магазині

Якщо помідори  мають смачний соковитий аромат – значить, вони зрілі. Помідори, зірвані зеленими і достиглі не на корені, майже не пахнуть!

Якщо ділянка плодоніжки (стебловий орган, що несе плід) порушена, має неприродний колір, не беріть такі томати. Можливо, вони дозрівали вже зірваними, в них немає ніяких корисних речовин.

Домашня лабораторія

Зазвичай, чим товще шкірка помідора, тим більше в ньому нітратів. Розріжте помідор навпіл, і якщо є біла м’якоть і білі прожилки – значить в ньому багато нітратів. Якщо помідор яскраво-червоний зсередини і зовні, значить вміст нітратів в нормі.

Огірки

Перед тим, як покласти огірок у кошик, злегка натисніть на його боки: м’які, злегка зів’ялі огірки свідчить про те, що вони давно лежать на прилавку.

Огірки щойно з грядки тверді і пружні, по всій поверхні мають рівне забарвлення. На кінчиках не повинно бути жовтих плям, а черешок – те місце, яким огірок прикріплювався до стебла – повинен бути світлим.

Як визначити хороший огірок. Проведіть рукою по огірку: якщо шипи на ньому м’які і тонкі, стираються рукою, – значить, огірок можна купувати.

Якщо шипи грубі (нерідко часті), а шкірка темно-зеленого кольору – можливо, такий огірок вирощений із застосуванням невідомих хімікатів.

Цибуля

При виборі ріпчастої цибулі приділіть увагу тому, щоб голівка не була м’якою і не містили плями на оболонці.

Цибуля повинна бути сухою, з цільним золотистим лушпинням. Що ж стосується зеленої цибулі, то зверніть увагу на те, щоб пір’я були рівними, без білого нальоту і без слизу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “НЕВІДОМИЙ СМАК ВІДОМИХ ТОВАРІВ

Капуста

Багато хто думає, що темні крапки і плями на овочах говорять про те, що їх вирощували без хімії, але це не так. Темні плями на капусті – це грибок.

Він швидше за все вражає саме нітратні овочі. При покупці пощупайте качан. У здорової капусти листя повинні бути щільні. Основа листа у кочерижки НЕ повинна бути товстою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “НАЙКОРУМПОВАНІШІ РЕГІОНИ УКРАЇНИ

Картопля

Натисніть нігтем на картоплину. Якщо почуєте характерний хрускіт, – значить, у ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить до бульби, це говорить про те, що картоплю обробляли пестицидами. Купуючи картоплю, подивіться на колір бульб.

Вибирайте ті, на яких немає зелених плям. Вони з’являються, якщо картопля довго пролежала під сонцем. Через неправильне зберігання в ній утворюється отруйна речовина соланін.

Морква

Морква має бути помаранчевого кольору без зелених і жовтих вкраплень. Тоді можна бути впевненим, що в ній немає нітратів. Великі коренеплоди смачніші і поживніші дрібних.

Морква має бути міцною.

Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони)

При виборі цитрусових зверніть увагу на їхній колір. Він повинен бути однорідним. «Плямистість» вказує на другорядність фруктів. Товста шкірка вказує на велику кількість нітратів у цитрусових.

Так що товстошкірі апельсини, та ще й без кісточок – чистої води гібриди, в яких, окрім смаку, ніякої користі немає. Плоди повинні бути м’які – просто злегка натисніть на плід. Білястий наліт на шкірці говорить про неправильне зберігання фруктів: поблизу джерела вологи або занадто щільній упаковці.

Виноград

Вибираючи виноград, зверніть увагу на те, що виноградинки повинні легко відриватися від гілочок. Це вказує на те, що виноград стиглий.

На плодах не повинно бути білого нальоту. Краще, перед покупкою,  спробувати виноград, щоб не шкодувати про не правильний вибір.

Груші Вибираючи грушу, подивіться, щоб її шкірка не була ушкоджена, і на ній не було темних плям. Зріла груша завжди ароматна.

Банани

Банани повинні бути довгі (якщо це не карликові банани), рівні, у зв’язці по 5-12 штук. Світло-жовтого кольору (або темно-червого, якщо це червоні банани).

Потемнілі банани краще не брати – вони вже давно лежать і переспіли. А ось зеленуваті банани легко довести «до кондиції» – залиште їх на кілька днів полежати при кімнатній температурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ЯК ПРАВИЛЬНО НАНОСИТИ ПАРФУМИ

Персики й абрикоси

Стиглі персики і абрикоси повинні бути м’якими при натисканні, ніби з них ось-ось потече сік. Гарні плоди абрикосів і персиків відрізняються оксамитовою шкіркою.

Вони повинні бути злегка «волохатенькі», як оксамит. Червоний бік плоду вказує на стиглість.

Яблука

Якщо шкірка яблука липка і слизька, значить фрукт обробляли ДИФЕНІЛОМ (речовина, яка зустрічається в нафті і кам’яновугільній смолі).

Дифеніл не змивається просто водою, тут потрібно вдатися до допомоги мила, а з яблука перед вживанням зрізати шкірку.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах