Поради для домогосподарки: Як мити посуд?

Любиш їсти люби і посуд мити. Після смачної вечері залишається не тільки повний шлунок, а й гора брудного посуду. В статті підібрані кращі ефективні методи миття чи навіть боротьби...
posuda-serverovka-stol-chay-tea
Фото: bvc.spravka.ua

Любиш їсти люби і посуд мити. Після смачної вечері залишається не тільки повний шлунок, а й гора брудного посуду. В статті підібрані кращі ефективні методи миття чи навіть боротьби із пригорілими стравами, і взагалі доглядом за різним посудом.

Як мити емальований посуд

Емальований сталевий посуд стійкий щодо солей та кислот, гігієнічний, легко відмивається, придатний не тільки для приготування їжі, але для її тривалого зберігання.

Не слід в ньому готувати другі страви (особливо кашу), оскільки вони часто підгорають і псують емаль. Не можна в гарячий емальований посуд наливати холодну воду: від цього емаль псується.

Емальований посуд миють розчином питної соди (25 гр. на 1 літр гарячої води), після чого промивають чистою водою.
Якщо в емальованій каструлі підгоріло молоко чи будь-яка інша їжа, в неї треба налити води, покласти трохи питної соди і прокип’ятити. Після цього підгоріла їжа легко відстане від денця та стінок каструлі.
Щоб зняти накип із стінок емальованого посуду, треба в ньому кип’ятити 1.5-2 години воду з оцтом (на 1л. води 5 столових ложок оцту або 2 ложки есенції).
Емальований посуд можна чистии ватним тампоном, намоченим в оцті.

Як мити латунний посуд

Латунний посуд рекомендується для кип’ятіння води, приготування варення, тощо. Латунний посуд доцільно мити сумішшю із оцту, муки та дрібної тирси. Цією сумішшю покривають поверхню латунного посуду і залишають до висихання. Потім посуд слід протерти шерстяною ганчіркою. Латуний емальований посуд миють так само, як сталевий емальований.

Як мити алюмінієвий посуд

 

Алюмінієвий посуди широко увійшов у наш побут ще за радянських часів і досі зберігся. Але треба правильно ним користуватися. Алюміній легко окислюється, вкривається тоненькою плівкою окису, яка запобігає дальшому окисленню і корозії металу.

Тому він стійкий до впливу води і звичайних харчових продуктів. Але під дією кислот плівка окису руйнується, метал піддається корозії і частково переходить у харчові продукти. Не рекомендується в алюмінієвому посуді зберігати продукти, які мають кислотність, – квашену капусту, маринади, томати, борщі, киселі, джеми. Ці продукти втрачають смак, аромат і колір.

Такий посуд слід використовувати тільки для приготування, а не зберігання їжі. Новий алюмінієвий посуд рекомендується змазати з середини будь-яким жиром або олією і перекип’ятити в ньому воду або молоко. Алюмінієві каструлі будуть завжди чистими і блискучими, якщо у воду для миття додати кілька краплин нашатирного спирту. Є ще один спосіб домогтися цього.

Прокип’ятити каструлю у такому розчині: на 1-1.5 відра теплої води 80-100 грамі конторського силікатного клею, попередньо розчиненого у воді, потім додати 100 – 125 гр. кальцинованої соди. Суміш довести до кипіння і покласти в неї посуд. Кип’ятити в ній пів години посуд.

Посуд можна залишити в розчині доки він не охолоне, тоді затверділий жировий шар легко знімається.
Щоб помити дочиста посуд затемнілий, алюмінієвий – потрібно лишень прокип’ятити в ньому оцту. Тоді темний шар зніметься легко.

Як мити посуд луджений

В такому не рекомендується кип’ятити воду, бо такий посуд надає воді гострого присмаку. Луджений сталевий посуд не можна чистити, твердими порошками, а також жорсткими щітками, піском та металевими предметами, оскільки олов’яне покриття його дуже м’яке. Якщо в такому страва пригоріла, її слід перелити в іншу каструлю, а в пригорілий посуд налити воду, додати попелу і кип’ятити протягом двох годин, внаслідок чого пригар розчиниться.

Як мити мідний посуд

Мідний посуд миють теплою водою, додаючи соду або луги. Якщо їжа присохла до дна, не слід здряпувати її гострими предметами.

Налийте воду і дайте кірці відсохнути – тоді вона легше відстане. Потемнілі мідні предмети рекомендується мити розчином розведеної соляної кислоти з оцтом. Після цього вироби слід обов’язково вимити водою, тому що під дією кислоти вони знову темніють.

Догляд  і миття оцинкованого посуду

В оцинкованому посуді не можна готувати їжу і кип’ятити воду для пиття, оскільки солі цинку, що утворюються при цьому, шкідливі для організму людини. Мити цинковий посуд можна старанно подрібненою крейдою.
Щоб легше було відмити каструлі і сковорідки, які дуже підгоріли насипте на кілька годин солі – відмити їх буде набагато легше.

Як відмити накип

Щоб швидко побороти накип на чайнику або кофейнику, трбеа наповнити його водою, додати столову ложку питної соди, прокип’ятити, а потім обполоснути теплою водою. Для видалення накипу з посуду (чайників, самоварів) застосовують луги і кислоти.

При обробці лугом накип добре розм’якшується і потім легко видаляється з допомогою щітки. Для обробки треба брати фосфорно-кислі солі, які містяться в порошках “Тринатр” і “Фоспор”. Рідше використовують пральну соду. Порошку беруть 20-40 грамів на літр гарячої води і кип’ятять у посудині з накипом протягом 1-2 годин, після чого накип зскрібають і посуд промивають кілька разів чистою водою.

Як мити термос

Для миття термоса покладіть у нього дві столові ложки рису, залийте теплою водою, закрийте його і кілька разів добре струсоніть. Після цього промийте термос гарячою водою. Ще один секрет, для тих, хто хоче відмити весь посуд: шкільна гумка добре видаляє чорноту з металевих предметів.

Як мити фарфоровий посуд

Плями з фарфорового посуду добре знімуться, якщо вимити його теплою водою,  додавши до неї трохи нашатирного спирту. Часто буває так, що після кави на посудині залишаються від неї плями, які важко відмити навіть в мильній воді – радимо протерти їх ваткою змоченою в оцеті. До речі, якщо плякши і склянки помити в холодній солоній воді, вони будуть прозорими і блищатимуть, наче кришталеві;)

Миття жирного посуду

Посуд, у якому було тісто, сирі яйця, молоко, рибні страви, оселедець, варення, миють спочатку холодною водою, а потім уже гарячою. Посуд з-під риби, наприклад, солоної капусти, часнику обполіскують гарячою водою з оцтом.

Миття металевого сита

Як часто застрягають в них маленькі рисинки чи інші рештки їжі. Є спосіб, який допоможе з легкістю його вимити – якщо вже його не можна прочистити щіткою, його треба кілька секунд потримати над вогнем, а потім вимити. Тільки не слід цього робити з м’ясорубкою, від цього у неї можуть попортитися ножі.

Опубліковано: "ЕКСУ"

"Електронна книга скарг України" - сайт кожного українця. Це віртуальний місток між людьми, у яких є проблеми, і журналістами, які шукають таких людей!

Читайте також

У нас дуже гарна розсилка. ПОДИВИТИСЯ ПРИКЛАД
Ми з Вами вже 50 секунд.
Давайте продовжимо?
Підпишіться, щоб отримувати якісну аналітику та цікаві статті 
Підписатися!
Ні. дякую!
"Електронна книга скарг в Білій Церкві"Електронна книга скарг Закарпаття" (готується до запуску)
Ми в інших містах